Naslovna Srem Sremska Mitrovica Olakšice za mala i velika poljoprivredna gazdinstva

Olakšice za mala i velika poljoprivredna gazdinstva

PODELI

Skupština grada Sremska Mitrovica usvojila je odluku kojom je predviđeno umanjenje poreza na poljoprivredno zemljište u okviru poreza za imovinu za oko 30 odsto i to na inicijaticu Agencije za ruralni razvoj Sremske Mitrovice

Odluka predstavlja meru grada za smanjenje posledica suše u ovoj godini. Usvojanjem ove odluke, stopa poreza će samo u 2018. godini na poljoprivredno zemljište biti smanjena sa 0,15 na 0,10 odsto.

Mera podrazumeva smanjenje stope poreza na poljoprivredno zemljište u 2018. godinu i odnosi se na sve poljoprivrednike, odnosno poreske obveznike koji su vlasnici poljoprivrednog zemljišta na teritoriji Sremske Mitrovice.

Kako ističu nadležni, radi se o lokalnoj meri podrške poljoprivrednicima u skladu sa mogućnostima gradskog budžeta, a odnosi se apsolutno na sve poljoprivrednike koji imaju zemlju u svom vlasništvu na teritoriji grada, bez obzira da li se radi o velikim ili malim površinama.

Nema povlašćenih, nema izuzetaka, mera predstavlja poresku olakšicu i malim i velikim poljoprivrednicima. Ovo nije jedina mera koju je inicirala Agencije za ruralni razvoj, tako da će se do kraja ovog meseca sprovesti i ona namenjena poljoprivrednicima koji su pretpeli štetu uzrokovanu lošim vremenskim uslovima, olujama i vetrom tokom septembra i oktobra.

Očekuje se raspisivanje konkursa za podnošenje prijava, a za ovu namenu opredeljeno je skoro milion dinara. Isplata će se realizovati krajem ove i početkom naredne godine.

Iz Gradske uprave za budžet i lokalni ekonomski razvoj ističu da lokalna samouprava mora razuzmeju da poljoprivrednici neće biti u mogućnosti da 2018. godine uz ovogodišnji rod izmiruju svoje obaveze, zato što im je prinos značajno umanjen. Smatraju da je inicijativu Agencije došla iz merodavne institucije, te je Grad procenio da sebi može da priušti smanjenje poreske stope na ovu kategoriju poreskih obveznika.

 

* Vest objavljena u sklopu projekta “Moram da znam – Informisanjem mladih do jakih institucija”, koji je sufinansiran iz budžeta AP Vojvodina. Stavovi izneti u podržanom medijskom projektu nužno ne izražavaju stavove Pokrajinskog sekretarijata za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama, koji je dodelio sredstva.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here