Naslovna Kultura Omaž Milenku Bobiću u Sremskoj Mitrovici

Omaž Milenku Bobiću u Sremskoj Mitrovici

PODELI

U sremskomitrovačkom pozorištu “Dobrica Milutinović” priređen je omaž Milenku Bobiću, muzičkom pedagogu i etnologu. Umesto ulaznice posetioci su davali donaciju za izradu biste Milenka Bobića (1945 – 2017.) koja će biti postavljena u centru grada.

Udruženje za kulturu življenja “Oko” pokrenulo je inicijativu da se u centru Sremske Mitrovice postavi bista Milenka Bobića, vrsnog muzičkog pedagoga i etnologa, koji je ostavio neizbrisiv trag u kulturnom životu grada.

Tim povodom u sredu je u pozorištu održan koncert posvećen Milenku Bobiću, a nastupili su tamburaški orkestri iz više epoha koji su svirali Milenkove i kompozicije klasične tamburaške muzike.

U okviru programa o Milenku su govorili njegovi prijatelji i saradnici, a sviralo e nekolko tamburaških orkestara iz različitih perioda Milenkovog šefovanja u Domu omladine i današnjem „Sirmijumartu“. Nastupili su članovi jednog od prvih tamburaških orkestara čiji je Milenko bio dugogodišnji kapelnik „Lagani bećarac“, zatim „Sremske tamburice“, „Sremska banda“, „Da ne umre tambura“ i Tamburaški orkestar „Sirmijumarta“ uz vokalne soliste Aleksandru Padrov i Aleksandra Radiševića.

Milenko Bobić je radio u centru za kulturu Sirmiumart kao dirigent tamburaškog orkestra. 1973. godine je pokrenuo prvu tamburašku sekciju a zatim je ona prerasla u veliki narodni orkestar koji radi i danas. Kroz taj orkestar je prošlo više od hiljadu mladih koji su naučili sviranje tambure i tako sačuvali ovaj instrument od zaborava. Pet njegovih učenika sviralo je i u Velikom tamburaškom orkestru RTV.

“Velika Milenkova zasluga je i njegova inicijativa za pokretanje smera tambure u mitrovačkoj muzičkoj školi što je Mitrovica prva u zemlji i uradila”, rekao je sekretar Udruženja “Oko” Dragan Đorđević i podseća da je Bobić veliki trag ostavio i kao tekstopisac i kompozitor. Pored toga, u etnologiji koja mu je bila osnovno zanimanje, Bobić se bavio istraživanjima, radio na zaštiti etno kuće u Kupinovu, napisao knjigu o mostovima Mitrovice kroz istoriju i veliki broj monografija.

Kako se očekuje, bista Milenka Bobića biće postavljena u centru Sremske Mitrovice do kraja ove godine.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here