Naslovna Srem Ruma Omladina dva grada zasadila stabla u Parku prijateljstva

Omladina dva grada zasadila stabla u Parku prijateljstva

PODELI

Pored zvaničnika u Rumu su došli i tinejdžeri iz Berzenbrika, a reč je o tradicionalnoj razmeni mladih i već treću godinu zaredom omladina iz nemačkog grada dolazi u Rumu i smeštena je u privatnom smeštaju kod svojih vršnjaka.

Ovog puta u Rumu je došlo 26 tinejdžera iz Nemačke, a u drugoj polovini avgusta 36 mladih Rumljana putuje u desetodnevnu uzvratnu posetu.

A kako se na mladima temelji dugoročno prijateljstvo dva grada, koje je krajem 2017. godine krunisano potpisivanjem Povelje o bratimljenju dva grada, došlo je i do ideje da se u našem gradu i Berzenbriku formiraju parkovi prijateljstva.

Tako je danas omladina Rume i Berzenbrika u sportskom kompleksu za konjički sport, u Tivolskoj ulici, simbolično zasadila dvadesetak stabala formirajući mini Park prijateljstva.

Načelnik za privredu Berzenbrika Andres Gutler istakao je da mu je veoma drago što je prisustvovao jednom divnom činu, čiji su protagonisti mladi Berzenbrika i Rume.

“Verujem da kako bude raslo ovo drveće, rašće i naše prijateljstvo. Siguran sam da će se saradnja nastaviti i da će u narednim godinama naše prijateljstvo biti toliko jako da od Parka prijateljstva napravimo Šumu prijateljstva”, uz osmeh je poručio Gutler.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić smatra da je izabrana idealna lokacija za formiranje Parka prijateljstva i drage goste iz Berzenbrika je upoznao sa projektom “Horis”, koji u našem gradu u najvećem delu finansira Evropska unija.

“Mi smo odlučili da ovde na kompleksu koji gradimo u okviru projekta “Horis” svako od naših prijatelja iz Nemačke zasadi po jedno drvo i da formiramo Park prijateljstva između Rume i Berzenbrika. Mislimo da će to zelenilo upotpuniti ovaj kompleks i stvoriti jedan lepši ambijent. Ovaj kompleks će biti dostupan svim građanima naše opštine, ali je namenjen pre svega deci. Zato smo sigurni da će biti veoma posećeno mesto, mesto za prijatan odmor i druženje sa životinjama i mesto na kome ćemo, na indirektan način. sada promovisati i prijateljstvo naša dva grada”, kazao je Mančić i pohvalio ideju razmene mladih.

“Najvažnije u svemu je da se mladi druže, da stiču nove prijatelje, da se upoznaju sa novom sredinom, drugom kulturom, običajima, stoga i ovaj Park prijateljstva ima smisla, jer je on još jedna spona koja povezuje omladinu dva grada”, rekao je Mančić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here