Naslovna Kultura Ona je svetski poznata, a malo ko zna da je Karađorđeva čukununuka!

Ona je svetski poznata, a malo ko zna da je Karađorđeva čukununuka!

PODELI
Foto: prtsc/BalkanTripTV

Ona je rođena u Požarevcu davne 1909. godine. Bila je jedino dete Danice Pavlović i poznatog italijanskog kompozitora, pesnika i putopisca, Bruna Barilija.

Ona je Milena Pavlović Barili koju možda najbolje opisuju reči njene majke: „Sve je u Mileninom životu izuzetno, nesvakidašnje – početak, trajanje i kraj.“

Milena je živela i radila u velikim evropskim gradovima, kao što su London, Pariz i Rim u kojima je stvarala i izlagala dela, a život je završila u Njujorku u koji je otišla tokom Drugog svetskog rata.

Galerija posvećena njenom stvaralaštvu nalazi se u njenoj rodnoj kući, u Požarevcu, gde se uputio Boško Kozarski, autor Balkan Tripove emisije „Kulturista“, kako bi saznao nešto više o ovoj neverovatnoj umetnici, a privuklo ga je i to što je Milenina majka potomak Karađorđeve najstarije kćerke – Save.

U galeriji ga je dočekala Violeta, kustos ovog muzeja i odličan poznavalac lika i dela ove vrsne umetnice.

Slikarstvo Milene Pavlović Barili obeležilo je evropsku avangardu. Njeno vešto kombinovanje sna, jave, metafore, poetike i simbolizma vinulo joj je među najzačajnije predstavnike nadrealizma. Kao što je vešto kombinovala slikarske tehnike, kombinovala je i različite sfere umetnosti, pa je zablistala i kao pesnikinja.

„Ono što je interesantno je da je pisala ne samo na srpskom, već i na francuskom, španskom i italijanskom jeziku“, ispričala je Violeta.

„Stvarala je za, da tako kažemo, i medijske potrebe“, rekao je Boško.

„Ona je jedina naša umetnica koja je uradila sliku za naslovnu stranu Vogue-a“, odgovorila je Violeta.

Nakon izložbe u pariskoj galeriji Quatre Chemins postala je senzacija među pariskim umetnicima. Breton je izjavio da je bliska ideologiji nadrealizma, Pol Valeri je njeno slikarstvo okarakterisao kao čistu poeziju, a Žan Kokto je bio opčinjen.

Priča o Mileni Pavlović Barili je beskrajna i toliko inspirativna da je jedan novinski tekst i više nego mali da je prenese, ali jedan njen delić možete čuti u prilogu.

Dok tragate za slikama i inspiracijom, svratite na televiziju Balkan Trip i Telekomovu mrežu kablovskih kanala gde smo sigurni da ćete naći nešto za svoje platno.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here