Naslovna Magazin Zdravlje Operacija hemoroida vraća osećaj lakoće življenja

Operacija hemoroida vraća osećaj lakoće življenja


Šuljevi ili hemoroidi su, usled velikog pritiska, proširene i otečene vene koje se nalaze ispod sluzokože završnog dela debelog creva.

Neprijatni i bolni hemoroidi

Ko se nije susreo sa uvećanim hemoroidima ne može da zna koliko taj zdravstveni problem može da poremeti svakodnevne aktivnosti. Više od polovine populacije oba pola starije od četrdeset godina imalo je tokom života problem sa hemoroidima.

Bolest se vezuje, pre svega, za moderan sedelački način života sa ishranom siromašnom vlaknima, ali i genetsku sklonost. Bolni hemoroidi su se lečili još u antičko vreme, ali se smatra da je bolest ipak tipična za moderno doba. Broj osoba koje imaju ovu bolest kontinuirano raste u razvijenim zemljama. 

Simptomi

Najčešći simptomi hemoroida su krvarenje, bol prilikom defekacije, svrab, peckanje i ispadanje čvorića napolje. Iako je hemoroide relativno lako prepoznati, bez lekarskog pregleda (rektalnog) nije moguće postaviti tačnu dijagnozu. Postoji veliki broj ozbiljnih oboljenja koja kao prvi simptom imaju okultno krvarenje, odnosno krv u stolici, što je i prvi simptom hemoroida.

Pacijent prvo primeti svetle tragove krvi na vešu, papiru ili u toaletu. Krvarenja hemoroida mogu biti povremena i slaba tako da osoba dugo na taj zdravstveni problem ne obraća pažnju. Sve dok se problem ne uveća do te mere da značajno utiče na kvalitet života. Kada dođe do ispadanja hemoroida, bez mogućnosti jednostavnog vraćanja, javljaju se veoma jaki bolovi.

Operativno lečenje

U Atlas opštoj bolnici primenjujemo dva moderna operativna postupka koja su pokazala najbolje rezultate pri lečenju i oporavku pacijenata. To su “Ligasure” metoda i laserska hemoroidoplastika. Hirurzi se nakon detaljnog pregleda odlučuju koji je metod pogodniji za pacijenta.

Operacija Ligasure aparatom je novija hirurška metoda koja izvodi radiofrekventnu koagulaciju krvnih sudova, praktično “zavari” glavnu hemoroidalnu arteriju i ostale krvne sudove. Na taj način prestaje punjenje hemoroida krvlju i oni se efikasno odstranjuju.

Metoda je pogodan za odstranjivanje i spoljašnjih i unutrašnjih hemoroida i nisu poznati slučajevi njihovog vraćanja nakon operacije. Nije potrebno čišćenje creva pre operacije, koja može da se radi i u lokalnoj anesteziji.

Laserska operacija hemoroida ili hemoroidoplastika se izvodi modernim laserom koji omogućava kraće vreme trajanja intervencije, kao i manje komplikacija. Laserom se prekida dotok krvi u hemoroide, čime se oni smanjuju i sa lakoćom odstranjuju. Preciznost lasera omogućava da okolno tkivo, sluznica i sfinkter ostanu neoštećeni, što smanjuje vreme oporavka. Operacija se obavlja u lokalnoj anesteziji.

Oporavak i rezultati lečenja

Postoperativni oporavak kod primene novih metoda je mnogo brži i manje bolan nego kod starog otvorenog metoda operisanja. Nakon prvih nekoliko sati, pod kojima je pacijent pod dejstvom anestezije, primenjuju se lekovi protiv bolova nekoliko dana.

Doživljaj bola je vrlo individualan, tako da je teško precizno reći koliko traje period oporavka, ali je najviše desetak dana. Obično se pacijenti nakon nedelju dana vraćaju u potpunosti svojim obavezama. Pacijentima najviše prijaju hladne obloge i lagana hrana koja podstiče stolicu.

Specijalisti opšte hirurgije Atlas opšte bolnice se kontinuirano edukuju kako bi omogućili pacijentima u Srbiji primenu najmodernijih metoda lečenja hemoroida. Negujemo prijatan ljudski odnos prema pacijentima, koji je od velike važnosti kako bi već neprijatna intervencija prošla bez stresa. Moderan ambijent i ljubazno osoblje bolnice čine da se pacijenti osećaju opušteno kao kod svoje kuće.

Pozovite call centar Atlas opšte bolnice na +381117858888 i zakažite svoj termin za konsultacije sa hirurgom i rešite se neprijatnosti i bola koji vam je remetio život!

 

Prethodna vestSTEFAN I DALJE U KOMI: Potresna ispovest porodice mladića iz Rume koji je isprebijan u Sutomoru
Sledeća vestLaparoskopija –  efikasno rešenje za upalu žučne kese

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here