Naslovna Srem Sremska Mitrovica Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici: NOVA TEHNIKA U OČNOJ HIRURGIJI

Opšta bolnica u Sremskoj Mitrovici: NOVA TEHNIKA U OČNOJ HIRURGIJI

PODELI

U mitrovačkoj bolnici izvedena je prva oftalmološka operacija katarakte sa ugradnjom multifokalnog intraokularnog sočiva. Ujedno, ovo je prva takva operacija u državnim zdravstvenim ustanovama u Srbiji, a uspešno je izveo dr Dragan Martinović, specijalista oftalmologije.

„Zahvaljujući Republičkom fondu za zdravstevno osiguranje, mi sada dobijamo mogućnost da ugradimo najkvalitetnija sočiva i da ono bude dostupno pacijentima o trošku fonda, uz participaciju. Raduje činjenica da su obezbeđena najbolja sočiva koja se trenutno koriste u svetu. Ugradnja multifokalnog intraokularnog sočiva radiće se pacijentima na osnovu medicinske indikacije, koja  zapravo određuje kojem pacijentu je moguće uraditi ovu operaciju na oku. Sa ovim sočivima pacijent dobija jasniji vid bez obzira na udaljenost predmeta“, objasnio je dr Dragan Martinović.

Za ovakve operacije neophodna je posebna tehnika, preciznost, tačnost i vrhunsko operativno znanje. Takođe je od izuzetne važnosti znanje za preoperativno i postoperativno praćenje, zbog sofisticiranosti samog postupka.

„Svakoj zdravstvenoj ustanovi, pa tako i mitrovačkoj bolnici, poseban je interes uvođenje novih znanja u  hiruršku praksu, tako da od sada imamo operacije na oku, koje je trenutno urađena samo u našoj bolnici. Izrazio bih zahvalnost dr Martinoviću na naporu koji je učinio da bi ova nova tehnika u očnoj hirurgiji zaživela, pre svega zbog pacijenata, jer upravo pružanje novih zdravstvenih usluga dovodi i do efikasnijeg i uspešnijeg lečenja pacijenata. Velika je stvar za bolnicu, ali i za celokupno zdravstvo primena novih znanja u lečenju – na taj način pokazujemo posvećenost, brigu i odgovornost prema obolelima, što je i primarni zadatak naše profesije“, izjavio je dr  Živko Vrcelj, direktor Opšte bolnice Sremska Mitrovica

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here