Naslovna Srem Irig Opština Irig na Beogradskom Manifestu

Opština Irig na Beogradskom Manifestu

PODELI
Foto: Opština Irig/Facebook

IRIG – Juče su Opština Irig i SSŠ “Borislav Mihajlović – Mihiz” imali čast da pored izlagačkih štandova prezentuju opštinu Irig na najbolji mogući način.

Prilikom prezentacija potencijala opštine prisustvovao je veliki broj posetilaca ovogodišnjeg manifesta, a ispred opštine Irig govorio je predsednik Tihomir Stojaković, Isidora Birinji, direktorka SSŠ “Borislav Mihajlović – Mihiz”, dok je Milan Leđanac, profesor vinarstva zajedno sa đacima srednje škole vršio prezenetaciju uparivanja hrane i vina u svakodnevnoj ishrani.

-Ono što se ističe kao najznačajnije za razvoj opštine i što se pokazuje kao najprofitabilnije u odnosu na ostale privredne grane, jeste turizam. Povoljan geografski položaj opštine Irig, dobro povezane saobraćajnice, osam fruškogorskih manastira, mnoštvo spomenika kulture, bogata flora i fauna, zdrava hrana i kvalitetna voda, tradicija vinogradarstva i vinarstva, relativno dobra izgrađenost i opremljenost prostora, tri veštačka jezera uz bogat životinjski svet i duga tradicija lova, termalna voda, prijatan seoski ambijent čine da ovaj kraj, s pravom može da postane jedna od najznačajnijih turističkih destinacija Srbije.

-Zahvaljujući ovim potencijalima opština Irig ima odlične uslove za razvoj mnogih vidova turizma što doprinosi potpunijoj turističkoj ponudi i raznovrsnijem boravku posetilaca, istakao je predsednik Opštine Tihomir Stojaković.

-Prvobitna zamisao osnivača bila je obrazovanje budućih kadrova u oblasti trgovine, ugostiteljstva i turizma, kroz obrazovne profile turistički tehničar, kuvar, konobar i poslastičar kao i kadrove u oblasti poljoprivrede, prerade i proizvodnje hrane kroz obrazovni profil vinogradar-vinar.

-U skladu sa turističkim položajem opštine, postojanjem prirodnih i antropogenih turističkih vrednosti pa samim tim i realnim šansama za razvoj turizma, ideja o školovanju navedenih obrazovnih profila je zaživela, što ide u prilog činjenica povezivanja škole i privrednika, a u narednoj godini i dualnim obrazovanjem.

-Stručno obrazovanje je usmereno za osposobljavanje učenika na primenu teorijskih znanja u praktičnom konteksu pa učenici praksu obavljaju u školskom vinogradu površine 4 hektara i u školskom podrumu kapaciteta 2000 litara.

Neophodno je da stručno obrazovanje stalno bude prilagođeno promenljivim zahtevima tržišta rada i unapređenju zapošljivosti pa Škola u narednom periodu planira osavremenjivanje vinarske opreme, kao i proširenje kapaciteta vinskog podruma, istakla je direktorka Isidora Birinji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here