Naslovna Dogadjaj Opština kupila novu Brajevu pisaću mašinu višestruko talentovanom Davidu Trkulji

Opština kupila novu Brajevu pisaću mašinu višestruko talentovanom Davidu Trkulji

PODELI

Kako bi daroviti i vispreni dečak David Trkulja iz Žarkovca nastavio normalno školovanje Opština Ruma je ovom osmogodišnjaku, koji od rođenja ima veliko oštećenje vida, donirala novu Brajevu pisaću mašinu.

U porodičnom domu Trkulja predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić uručio je Davidu novu mašinu američkog proizvođača Perkins, što će olakšati nastavak školovanja mališanu koji paralelno pohađa rumsku OŠ “Veljko Dugošević” i novosadsku školu za osnovno i srednje obrazovanje “Milan Petrović“ .

Oduševljeni David je odmah isprobao novu mašinu, na kojoj je, kako kaže, vrlo lako kucati, a zatim je za bubnjevima demonstirao i svoj muzički talenat, a potom i spretnost u vožnji bicikla.

“Ovaj energični dečak nas je sve očarao. On ima jedan hendikep, ali mnogo vrlina i talenata i oni su u prvom planu. Drago nam je što možemo da mu pomognemo da nastavi svoje obrazovanje i usavršavanje. Kako su nam rekli stara mašina koju su dobili od škole je dotrajala, nije ostajao otisak i hvala Bogu sada ima novu. Mi smo još pre 4-5 meseci na zahtev porodice doneli odluku da pomognemo Davidu, međutim, ova situacija sa korona virusom je ceo proces usporila. Mašina je iz Nemačke dugo putovala, na slovenačkoj granici je takođe dugo stajala, međutim, sve je to sad nevažno. Ono što je bitno da David, kao i sva druga deca, ima priliku da napreduje”, poručio je predsednik Mančić.

Opština Ruma je za nabavku mašine izdvojila 235.000 dinara.

“Bukvalno brinemo o svima onima kojima je potrebna bilo kakva pomoć. Imamo i resurse, imamo i pozicije. Čestito je, korektno i zahvalno pomoći u ovakvim situacijama, pre svega decu. Ipak, moram da naglasim da imamo mnogo zahteva pogotovo nekih ljudi koji su navikli na to da im se pomaže, a kada bi realno sagledali stvari, možda i ne bi ni trebali da traže pomoć. No, to je sad druga tema, mi ćemo i u budućnosti pomagati svima kojima je pomoć neophodna na teritoriji naše opštine”, istakao je Mančić.

Roditelji Dario i Gorica u potpunosti su se posvetili Davidu kako bi on mogao nesmetano da odrasta, da napreduje, da živi normalan život.

“On je jedno slobodno dete, srećno, veselo, voli da sluša muziku, da recituje, naučio je da vozi bicikli, uporan je, učitelj mu je nabavio bubnjeve koje vežba, koje svira, ima dobar ritam tako da se nadamo da ćemo i dalje nastaviti da vežbamo i da će se sav taj trud isplatiti. Ovim putem se zahvaljujem predsedniku opštine što nam je omogućio da dobijemo novu mašinu koja će Davidu omogućiti da dalje prati svoju nastavu kako treba, što je veoma bitno za dalje školovanje”, kazala je Gorica.

“David je sada drugi razred OŠ “Veljko Dugošević“ u Rumi, pohađa redovnu nastavu koju prati normalno, jedan deo ide na slušanje kao što je: Svet oko nas, Srpski jezik. Sve piše, imao je dobru pripremu u vrtiću zahvaljujući vaspitačima koji su bili posvećeni njemu. Išao je od svoje prve godine u školu “Milan Petrović“ gde se radilo dva puta nedeljno sa njim i tu je samim tim individualnim tretmanima postigao koliko god je mogao da se postigne. Nastavio je od prvog razreda osnovne sa svojim tretmanima kod tiflologa isto u školi „Milan Petrović“, dva puta nedeljno ide. Dosta obaveza imamo, ali napredak je očigledan, on je srećan i to nam je najbitnije”, rekla je Gorica.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here