Naslovna Deca Opština Pećinci brine o deci i mladima

Opština Pećinci brine o deci i mladima

Foto: dnevnik

PEĆINCI: Podatkom da je zaustavljen pad nataliteta, kao u retko kojoj drugoj sredini, mogu se pohvaliti u pećinačkoj opštini.

Lokalna samouprava brigu o najmlađima preuzima na sebe, darujući svakom novorođenčetu po 40.000 dinara, paket bebi opreme, a od prošle godine i dečje auto-sedište. Zbog sve većeg priliva radne snage u industrijski najrazvijenije mesto Šimanovce, kapacitet vrtića postao je nedovoljan.

– To je inače jedini objekat Predškolske ustanove „Vlada Obradović Kameni” gde postoji lista čekanja – kaže predsednik opštine mr Željko Trbović. – Preko Uprave za kapitalna ulaganja APV, dobili smo 66,7 miliona dinara za prvu fazu izgradnje novog objekta od 1.700 kvadratnih metara. Neće smetati i ako bude viška prostora, s obzirom na to da u Šimanovcima rade i mladi bračni parovi iz okolnih mesta, jer će tu ostavljati decu na čuvanje dok su na poslu.

Zatečeno loše stanje u vrtićima i školama, propalu stolariju, čučavce i krovove koji prokišnjavaju, sanirali su pretežno sredstvima Pokrajine i Republike, ali i novcem iz opštinskog budžeta.

– Trenutno radimo na obnovi tri objekta osnovnih škola – dodao je Trbović. – Već je raspisana javna nabavka za rekonstrukciju osnovne škole u Karlovčiću, u koju će biti uloženo 90 miliona dinara. Uskoro ćemo isto učiniti i za osmoletku u Kupinovu, za koju je planirano 230 miliona, a u planu je i obnova škole u Pećincima, čija je procenjena vrednost 130 miliona.

Smatraju se pionirima dualnog obrazovanja: u Tehničkoj školi „Milenko Vrekić Neša”, gde postoje trogodišnji i četvorogodišnji smerovi iz tri područja rada: mašinstva i obrade metala, ekonomije, prava i administracije, te trgovine, ugostiteljstva i turizma, školske 2014/2015. godine uveden je nov profil – industrijski mehaničar, u saradnji sa Ministarstvom prosvete, kompanijom „Boš” i Nemačkom organizacijom za međunarodnu saradnju (GIZ). Praktična nastava odvija se u firmama koje na kraju obuke imaju opciju da zadrže učenike i tako dobiju stručan kadar, bez izdvajanja dodatnih sredstava za prekvalifikaciju postojeće radne snage.

– Volim da kažem kako decu pratimo od rođenja do zaposlenja – veli Trbović. – Opština apsolutno izlazi u susret za sve što ne zahteva kapitalna ulaganja, a mnogo znači mladim ljudima. Pružamo đacima niz pogodnosti: subvencionišemo srednjoškolski i studentski prevoz, a akademce i stipendiramo. Učenike generacije i vukovce nagrađujemo sa po 30.000 odnosno 15.000 dinara, a najuspešniji dobijaju besplatna letovanja i nagradne ekskurzije, dok je za sve odlikaše ulaz na pećinačke bazene besplatan tokom cele kupališne sezone. Dosta se ulaže u sport, pa imamo 42 kluba, gde akcenat nije na profesionalizmu već na masovnosti, kako bismo decu okrenuli od poroka.

Seoske slave i manifestacije, udruženja koja neguju tradiciju i brojni kulturni sadržaji ne ostavljaju prostora za dosadu, ističe Trbović, dodajući da je „Kulturno leto”, koje je pre pet godina stidljivo izašlo pred publiku, preraslo u multimanifestaciju koja je ove godine okupila oko 800 učesnika.

IZVORdnevnik
Prethodna vestKako biti dobra majka u prihvatilištu za migrante u Šidu?
Sledeća vestPonedeljak neradni dan

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here