Naslovna Srem Pećinci Opština Pećinci dobila najmlađeg zavičajnog pisca

Opština Pećinci dobila najmlađeg zavičajnog pisca

PODELI
Foto: Kulturni centar Pećinci

PEĆINCI – Promocijom zbirke priča pod nazivom „Gde se krije Tucko Kalamucko“ čiji je autor desetogodišnji Jovan Stajčić iz Kupinova u petak 3. decembra svečano je otvoren „Sajam kulture mladih na selu“ koji se četvrtu godinu za redom održava u organizaciji pećinačkog Kulturnog centra pod pokroviteljstvom Ministarstva kulture i informisanja Republike Srbije i Opštine Pećinci.

Direktor Kulturnog centra Jovan Devrnja izrazio je zadovoljstvo što se ova manifestacija održava u kontinuitetu od 2018. godine uzimajući u obzir i novonastalu situaciju izazvanu koronavirusom poslednje dve godine:

Iako će i ove godine program manifestacije biti realizovan u smanjenom obimu i uz poštovanje epidemioloških mera zbog koronavirusa, poštovaoci kulture u našoj sredini, pre svega deca i mladi, neće biti uskraćeni za kvalitetne i zanimljive kulturno-umetničke i obrazovne programe. Poslednji mesec u ovoj godini biće u znaku pisane reči, instrumentalne i duhovne muzike, pozorišta, arheologije i filma, a svi naši programi biće prezentovani putem zvaničnog Jutjub kanala. – istakao je Devrnja.

Promocija prve samostalne knjige učenika četvrtog razreda Osnovne škole „Dušan Vukasović Diogen“ u Kupinovu organizovana je u saradnji sa Narodnom bibliotekom u Pećincima, a direktorka ove ustanove Nevena Naić istakla je da je Stajčić sada najmlađi zavičajni pisac na teritoriji opštine Pećinci:

Narodna biblioteka u Pećincima će pružati svesrdnu podršku svima onima, a pogotovu deci i mladima, koji se bave pisanjem poezije ili proze. S obzirom da je Jovan sada najmlađi pisac u našoj sredini, mi ćemo mu biti vetar u leđa da nastavi sa pisanjem i nadamo se da će njegov primer slediti i druga deca i mladi koja svoje misli žele da prenesu na papir i danas sutra izdaju svoje knjige. – kaže Naić.

Izdavač Jovanove knjige je Kulturno-izdavački centar „Srpska kuća“ iz Požarevca koja je ove godine prepoznala talenat ovog mladog Kupinca, a samoj promociji prisustvovao je i glavni i odgovorni urednik pomenutog centra Bratislav Bata Golić:

Naš kulturno-izdavački centar je prepoznao Jovanov talenat i sa velikim zadovoljstvom u februaru ove godine izdali smo njegovu prvu samostalnu zbirku priča. Jovan je samo jedan od stotitnu dece u Sremu čiji rad pratimo i prezentujemo putem zbornika ili u krajnjem slučaju kao izdavači kao što je to ovde slučaj. – kaže Golić.

Utiske o samoj knjizi sa svojim vršnjacima, učenicima četvrtog razreda Osnovne škole „Slobodan Bajić Paja“ u Pećincima, podelio je sam autor koji je počeo da piše sa svojih osam godina:

„Tucko Kalamucko je zagađivač prirode i zato ga opisujem kao svog najvećeg neprijatelja, s obzirom da veoma cenim prirodu i volim da provodim vreme na otvorenom, kako u Kupinovu gde trenutno živim sa svojom porodicom, tako i u selu Vrbica, u okolini Aranđelovca, gde mi žive baka i deka. Pored toga, veoma volim životinje i tome posvećujem nekoliko svojih priča. Uvek se desi neki momenat dok boravim u prirodi i sa životinjima koji mi kasnije bude inspiracija u pisanju.“ – kaže Jovan koji pored pisanja voli da istražuje, pravi makete i slika.

Narodna biblioteka u Pećinci otkupila je nekoliko Jovanovih knjiga kako za samu biblioteku, tako i kao poklon Jovanovim vršnjacima koji su prisustvovali samoj promociji, a po završetku događaja isti je direktorka Nevena Nsić uručila učiteljici u pećinačkoj Osnovnoj školi Zorici Dmitrašinović.

„Sajam kulture mladih na selu“ u Pećincima nastavlja se u petak 10. decembra kada će u sali pećinačkog Kulturnog centra biti održana Revija muzičkih talenata pod nazivom „Muzikom do zvezda“ u okviru koje će nastupiti polaznici Studija za muzičko obrazovanje i edukaciju i vanredni učenici Muzičke škole „Petar Krančević“ u Sremskoj Mitrovici zajedno sa učenicima izdvojenog odeljenja u Pećincima rumske Osnovne muzičke škole „Teodor Toša Andrejević“ i predstaviti se na klaviru, harmonici, tamburi i gitari.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here