Naslovna Srem Pećinci Opština Pećinci i Ministarstvo izdvajaju 6 miliona za ugradnju solarnih panela

Opština Pećinci i Ministarstvo izdvajaju 6 miliona za ugradnju solarnih panela

PODELI
Foto:pecinci.org

PEĆINCI – Predsednik opštine Siniša Đokić je istakao da je Opština Pećinci za ovu namenu opredelila dodatnih tri miliona dinara iz budžeta, tako da građani mogu da računaju na ukupno šest miliona dinara subvencija za ugradnju solarnih panela.

Među 37 opština i gradova iz cele Srbije, kojima je potpredsednica Vlade i ministarka rudarstva i energetike, Zorana Mihajlović, 5. novembra uručila ugovore o sufinansiranju programa ugradnje solarnih panela za domaćinstva, bila je i opština Pećinci kojoj je ministarstvo dodelilo sredstva u iznosu od tri miliona dinara.

Ugovor je u ime pećinačke lokalne samouprave potpisao predsednik opštine Siniša Đokić, koji je tom prilikom istakao da je Opština Pećinci za ovu namenu opredelila dodatnih tri miliona dinara iz budžeta, tako da građani, kako je rekao, mogu da računaju na ukupno šest miliona dinara subvencija za ugradnju solarnih panela.

„Podsećam da smo u okviru programa energetske sanacije objekata nedavno potpisali ugovore kojima smo za 53 domaćinstva sa naše teritorije izdvojili 4,75 miliona za subvencionisanje zamene stolarije, zamene kotlova za centralno grejanje i za izolaciju spoljnih zidova i krovova. Time smo našim građanima pomogli da povećaju energetsku efikasnost svojih objekata i da značajno umanje troškove grejanja, a sa ovih šest miliona ćemo im pomoći da u velikoj meri umanje svoje račune za utrošenu električnu energiju“ – izjavio je predsednik Đokić i naglasio da je dodatni benefit od povećanja energetske efikasnosti smanjenje zagađenja i očuvanje životne sredine.

Ministarka Mihajlović je prilikom uručenja ugovora istakla da je projektima postavlјanja solarnih panela i zamene stolarije pokrenut proces koji znači zdraviju, održiviju i zelenu energetiku i Srbiju.

„To će u potpunosti promeniti sliku Srbije u narednim godinama. Ukupno je 37 lokalnih samouprava koje su stvorile uslove za zajedničko sprovođenje ovog projekta i pokazale svest da neke stvari moramo da menjamo. Nema razloga da ogroman broj sunčanih dana u našoj zemlјi ne iskoristimo i omogućimo svim građankama i građanima Srbije da postave solarne panele. Nastavićemo subvencionisanje i za postavlјanje solarnih panela i zamenu stolarije i u narednim godinama, a cilј je da sva domaćinstva u Srbiji dobiju tu mogućnost“ – rekla je Mihajlović.

Ministarka je napomenula da će podizanje energetske efikasnosti i postavlјanje solarnih panela doprineti nacionalnim cilјevima – smanjenju potrošnje energije i očuvanju zdravlјa životne sredine.

„Samo zajedno možemo doći do rezultata i cilјa, a to je smanjenje potrošnje za minimum 30 odsto, a to će značiti i niže račune za domaćinstva za takođe 30 odsto. To za Srbiju na nacionalnom nivou znači 3.300 tona uglјen-dioksida manje na godišnjem nivou. To znači i da ćemo održati energetsku stabilnost u godinama koje dolaze“ – istakla je ona.

Država i 37 gradova i opština ulažu u ovaj program ukupno oko 195 miliona dinara, od čega Ministarstvo 97,6 miliona.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here