Naslovna Srem Pećinci Opština Pećinci posvećena poboljšanju uslova života Roma

Opština Pećinci posvećena poboljšanju uslova života Roma

PODELI

Opština Pećinci je jedna od 11 lokalnih samouprava u Srbiji koje su 21. septembra u Beogradu potpisale ugovor o dodeli sredstava za izradu planske dokumentacije za romska naselja. Ugovor je potpisan u okviru programa “Podrška EU inkluziji Roma – Osnaživanje lokalnih zajednica za inkluziju Roma” koji finansira Evropska Unija, a sprovodi Stalna konferencija gradova i opština (SKGO).

U ime Opštine Pećinci ugovor je potpisao zamenik predsednika opštine Zoran Vojkić.

“Ovim ugovorom našoj opštini su dodeljena sredstva u iznosu od 720.000 dinara za izradu Plana detaljne regulacije romskog naselja u Popincima, a pećinačka lokalna samouprava će za ovu namenu izdvojiti dodatnih 480.000 dinara budžetskih sredstava. Romsko naselje u Popincima je jedno od najvećih u našoj opštini. Krajem prošle godine smo u ovom naselju produžili vodovodnu mrežu. Opština Pećinci je posvećena poboljšanju uslova života Roma na svojoj teritoriji, pa je i pre ovog Programa finansirala nasipanje puteva i izgradnju vodovodnih i elektro mreža u romskim naseljima, u kojima su uslovi za život bolji nego u mnogim drugim sredinama” – izjavio je Vojkić.

Generalni sekretar SKGO Đorđe Staničić kaže da Romi u Srbiji najčešće žive u neformalnim naseljima i da je izrada planske dokumentacije stvaranje pravnog okvira za dalje komunalno opremanje ovih naselja.

“Ovo je samo jedna komponenta programa inkluzije roma u lokalne zajednice. Pored ovog, postoje i drugi projekti finansirani od strane EU koji se tiču inkluzije Roma, pogotovo na planu stvaranja uslova za veću edukaciju i zapošljavanje Roma. Ono na čemu mi insistiramo je uključivanje same romske zajednice u lokalnoj samoupravi u definisanje prioriteta u rešavanju problema Roma” – rekao je Staničić.

U realizaciji programa inkluzije Roma učestvuju i dva ministarstva – Ministarstvo za rad, zapošljavanje, boračka i socijalna pitanja i Ministarstvo građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here