Naslovna Dogadjaj Opština Pećinci stipendira 30, a subvencioniše prevoz za 55 studenata

Opština Pećinci stipendira 30, a subvencioniše prevoz za 55 studenata

PODELI

Predsednik opštine Pećinci Siniša Đokić uručio je danas ugovore o stipendiranju u školskoj 2020/2021. godini studentima iz pećinačke opštine, kao i ugovore o regresiranju troškova prevoza u međumesnom saobraćaju.

Pravo na stipendiju u iznosu od 9000 dinara po osnovu proseka ocena iznad 8,5 ostvarilo je 20 studenata, dok je ugovore o stipendiranju u iznosu od 5000 dinara dobilo i 10 studenata u stanju socijalne potrebe. Po redovnom postupku pravo na regresiranje troškova prevoza ostvarilo je 50 studenata, dok je u stanju socijalne potrebe to pravo ostvarilo 5 studenata. U obe kategorije studenti dobijaju po 3000 dinara za prevoz od kuće do svojih fakulteta.

Zbog trenutne epidemiološke situacije, predsednik Đokić je ugovore danas uručio samo dvema studentkinjama, dok će ostali studeni ugovore dobiti na kućnu adresu uz poštovanje svih mera zaštite od širenja infekcije.

„Opština Pećinci ulaže u svoju decu, u svoje studente, a želimo i njihovim porodicama da olakšamo njihovo školovanje, i da sutra kada završe fakultete, da u ovoj opštini nađu zaposlenje i da ovu opštinu podignu još na viši nivo“ – izjavio je predsednik Đokić i dodao da su prioriteti pećinačke lokalne samouprave ulaganje u školstvo i zdravstvo, kao i da je današnje potpisivanje ugovora sa studentima jedan od primera podrške mladima koji žele da se školuju i da steknu visoko obrazuju.

Obe studentkinje koje su danas potpisale ugovore ostvarile su pravo na stipendiju i na regresiranje troškova prevoza, a Nikolina Kocoljevac iz Pećinaca, studentkinja druge godine na Poljoprivrednom fakultetu u Novom Sadu prvi put je konkurisala.

“Mnogo će mi značiti stipendija ali i prevoz, jer će me to još više podsticati da učim i postižem još bolje rezultate, a samim tim i bolji prosek. Dobijenu stupendiju ću iskoristiti za kupovinu knjiga ili dodatnog materijala za fakultet” – rekla je Nikolina.

Da je stipendiranje studenata velika podrška za svakog studenta mišljenja je i Nataša Trudić iz Pećinaca, studentkinja četvrte godine na Tehnološkom fakultetu u Novom Sadu.

“Kada smo studenti svaki dodatni prihod nam veoma znači i dobrodošao je. Drago mi je što se moje znanje i trud na ovaj način isplate” – kazala je Nataša i dodala da studentski život nije jeftin i da treba treba znati rukovati novcem, što upravo uči na fakultetu, te će još razmisliti gde će potrošiti dobijenu stipendiju.

Opština Pećinci, pored toga što stipendira studente i regresira im putne troškove, regresira i prevoz učenicima srednjih škola, učenike generacije nagrađuje sa po 30, a nosioce Vukove diplome sa po 15 hiljada dinara. Učenicima koji postižu najbolje rezultate u učenju i školskom sportu, obezbeđeno je besplatno letovanje, ekskurzijom se nagrađuju učenici koji postižu zapažene rezultate na školskim takmičenjima znanja, a svi odlični učenici dobijaju besplatan ulaz na pećinačke bazene tokom cele kupališne sezone.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here