Naslovna Srem Ruma Opština Ruma: Modernizacija sistema daljinskog grejanja

Opština Ruma: Modernizacija sistema daljinskog grejanja

PODELI

Završen je program Nemačke razvojne banke KfW faza 4 – implementacija racionalizacije sistema daljinskog grejanja u Srbiji.

Predstavnici Nemačke razvojne banke KfW, projekt menadžeri za Srbiju i Crnu Goru i članovi Kancelarije zadužene za implementaciju tog programa u Srbiji održali su sastanak u Gradskoj kući, na kojem je analizirana modernizacija sistema daljinskog grejanja u našem gradu.

Ruma je kroz program KfW-a dobila subvenciju u iznosu od 600.000 evra.

Predstavnici KfW-a su sa menadžmentom JP “Stambeno” obišli objekte u koje su uložena sredstva i izrazili su zadovoljstvo postignutim rezultatima.

“U Rumi je ova faza počela 2012. godine. Tokom primene je došlo i do izmene investicionog plana, tako da umesto predviđene rekonstrukcije i dogradnje toplovoda i svega 17 toplotnih podstanica, uspeli smo sa 600.000 evra da modernizujemo još 17 toplotnih podstanica i uradimo deo rekonstrukcije kotlarnice Sportske hale. Za rekonstrukciju ove kotlarnice smo u ranijem periodu obezbedili još nekih 80.000 evra sredstava subvencije od Ministarstva za zaštitu životne sredine i oko 42.000 evra iz opštinskog budžeta”, rekao je Živan Mihajlović iz JP “Stambeno”.

Zajednički zadatak KfW-a i JP “Stambeno” bio je da energetski sektor učine ekološki povoljnijim za životnu sredinu i klimu kroz promovisanje energetske efikasnosti i obnovljivih izvora energije.

Dosadašnja grejna sezona se odvija po planu, a energenata će biti dovoljno ističe direktor JP “Stambeno” Srđan Nikolić.

“Sutra naručujemo novi kontigent mazuta od 115 tona. Sa tom količinom računajući slične dnevne temperature imaćemo zalihe do 15. marta. Trenutna potrošnja u poređenju sa prošlogodišnjom je manja. Mi smo u ovom periodu imali 25 ledenih dana, a jutarnje temperature su bile 15 stepeni niže nego sada”, rekao je Nikolić i dodao da je automatizacija podstanica takođe dala efekat u uštedi energenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here