Naslovna Srem Ruma Opština Ruma: Nastavak ulaganja u vodovodnu mrežu

Opština Ruma: Nastavak ulaganja u vodovodnu mrežu

PODELI

JP “Vodovod” Ruma će ove godine nastaviti sa redovnim ulaganjima u vodovodnu mrežu, opremu i buster stanice, kako navode nadležni, novac će biti izdvojen i za kupovinu cisterne za pijaću vodu.

Procenjena vrednost cisterne je 12 miliona dinara, a pri ovoj kupovini JP “Vodovod” imaće i finansijsku pomoć lokalne samouprave koja će obezbediti 5 miliona dinara.

Predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić je rekao da je lokalna samouprava upozorila sva javna preduzeća da kada kupuju osnovna sredstva, povedu računa o tome kako se zadužuju i da li je to baš neophodno.

Pored pomenutih 5 miliona od Opštine Ruma, “Vodovod” bi učestvovao sa sopstvenim sredstvima u iznosu od 4,5 miliona dinara, dok bi se ostatak sredstva obezbedio putem lizinga ili kreditnog zaduženja.

Direktor Stanić napominje da JP “Vodovod” mora da nabavi cisternu i zbog građana, pogotovu kada su visoke temperature, ali i zbog licence za rad koja ističe, kao i da će nastaviti sa redovnim ulaganjima u vodovodnu mrežu, opremu i buster stanice. Prošle godine je pored značajnih ulaganja u vodovodnu mrežu u Pavlovcima, urađena i buster stanica u Stejanovcima, a sledeći na redu su Mali Radinci.

“Treba da projektujemo buster stanicu i u Malim Radincima i čim prikupimo sredstva, koja nisu velika, reč je o tri miliona dinara, to ćemo i realizovati”, ističe Stanić i dodaje da su za ovu godinu planirani radovi na modernizaciji mreže i kopanju novih bunara, a da je pomoć od Opštine Ruma više nego značajna za realizaciju tih projekata.

“Kada Opština Ruma sa 20 odsto podrži naš projekat, onda na konkursu u Pokrajini dobijemo još 80 odsto sredstava i uspešno zatvorimo finansijsku konstrukciju. Naše preduzeće izdvaja takođe značajna sredstva kao finansijsku potporu projekata, jer mi imamo troškove projektovanja, građevinskih radova, održavanja i modernizacije opreme, a u 2017. godinu smo za projekte izdvojili 7 miliona dinara sopstvenih sredstava”, napomenuo je Stanić.

Opštinsko veće je na jednoj od prethodnih sednica donelo Zaključak o oslobađanju Opštine Ruma za plaćanje naknade za utrošak vode ostvaren u objektu-javni toalet na Gradskoj pijaci(o trošku će se starati JP “Vodovod”), kao i Zaključak o oslobađanju Opštine Ruma za plaćanje naknada i drugih troškova u postupku pribavljanja odobrenja, uslova, saglasnosti, potvrda, uverenja i drugih akata koje izdaju javna preduzeća iz njihove nadležnosti a čiji je osnivač Opština Ruma. Predsednik Mančić smatra da i ovi Zaključci imaju za cilj odgovornije poslovanje u javnim preduzećima.

“Naš interes je da sva preduzeća rade kvalitetno i dobro, ali moramo prekinuti praksu da se od Opštine samo traži, već sposobnost treba svojim radom dokazati i van opštinskog budžeta. Svim javnim preduzećima Opština Ruma u dan izmiruje potraživanja i ne dugujemo nikome ni dinara. Dakle, prekidamo sa tom praksom gde se misli da je sve zagarantovano i kada se dođe u situaciju da fali novca, prva adresa na koju se obrate je Opština Ruma. Svako javno preduzeće svojim radom i kvalitetom treba da se izbori na tržištu, neka to i jesu učinila i od nas imaju punu podršku”, poručio je Mančić.

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here