Naslovna Srem Ruma Opština Ruma sama finansira gradnju novog vrtića

Opština Ruma sama finansira gradnju novog vrtića

PODELI

RUMA: Izgradnju novog vrtića „Kockica 2” sopstvenim sredstvima finansiraće Opština Ruma.

Objekat u Ulici Alekse Šantića prostiraće se na na preko 2.600 kvadratnih metara, a kamen temeljac povodom početka izgradnje položili su u četvrtak ministar prosvete, nauke i tehnološkog razvoja Branko Ružić i predsednik rumske opštine Slađan Mančić.

Vrtić će imati ukupno 12 soba, četiri za jaslice i osam za decu obdanišnog uzrasta, višenamensku salu, trpezariju, prostor za administraciju, tehničke prostorije, lekarsku sobu, fiskulturnu salu. Za izgradnju vrtića namenjeno je 131,7 miliona dinara. Vrednost opreme i nameštaja je preko 16 miliona dinara, a za spoljno uređenje sa mobilijarom biće izdvojeno nešto preko 11,5 miliona dinara.

  • Mi smo ove godine upisali 1711 dece, 300 više nego prethodne godine. Imamo na listi blizu 40-oro dece, što nije veliki broj u odnosu na period od pre, recimo, pet godina. Izgradnjom ovog vrtića dobijamo maksimalan prostor za još 280 dece. Dugoročno ćemo rešiti potencijalni problem manjka mesta za upis, mada je to lep problem koji se pojavljuje, samo neka broj dece raste, mi smo tu da obezbedimo uslove da svima predškolsko obrazovanje bude dostupno i ne samo to, ono je kod nas i besplatno već četiri godine – poručio je, ovom prilikom, Slađan Mančić.

Osim besplatnog vrtića, Opština Ruma je za 3.700 osnovaca obezbedila potpuno besplatne uybenike i radne sveske. U saradnji sa ministarstvom prosvete omogućen je novi smer – stomatološka sestra, obrazovni profil koji ne postoji ni u jednoj srednjoj školi u Sremu. Svi projekti koje opština samostalno finansira došli su kao proizvod dobre državne politike, koja je u Rumi pokrenula privredu, dodao je Mančić.

Ministar Ružić je istakao da je Ruma model kako treba da funkcioniše ozbiljna lokalna samouprava.

  • Prvi put za pola godine prisustvujem postavljanju kamena temeljca jednog važnog infrastrukturnog objekta, pre svega za vaspitno – obrazovni sistem u kome je jedinica lokalne samouprave investitor. Ovo je začetak ustanove u kojoj otpočinje izgradnja lične i etičke, psihološke vertikale svake ličnosti, mesto gde će se deca socijalizovati i gde će se sticati prva znanja. Mislim da je Ruma upravo, rekao bih, model kako jedna ozbilja lokalna samouprava treba da funkcioniše. Naravno da u Rumi postoje određene komparativne prednosti, pa i u čitavom Sremu, u odnosu na neke druge krajeve širom naše zemlje, ali je takođe važno da te prednosti mora neko da afirmiše i da ih iskoristi i kako bi privukao investitore. Mislim da imate jednog od najboljih predsednika opštine u Srbiji – ocenio je Ružić i dodao da se nada da će sledeće godine prisustvovati otvaranju vrtića.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here