Naslovna Srem Ruma Opština Ruma: Završena projektna dokumentacija za izgradnju novih kotlarnica

Opština Ruma: Završena projektna dokumentacija za izgradnju novih kotlarnica

PODELI
Ilustracija (Foto: sabath/shutterstock.com)

Stručno radno telo koje je formirano od strane predsednika Opštine Ruma intenzivno se bavi rešavanjem problema sistema daljinskog grejanja u Rumi.

Završena je projektna dokumentacija za izgradnju novih kotlarnica, za koju je iz budžeta opštine izdvojeno 5 miliona dinara, rekao je predsednik Stručnog radnog tela i načelnik Opštinske uprave Dušan Ljubišić.

„Sada tačno znamo koliko košta svaka kotlarnica koju smo planirali u budućem periodu da gradimo, to je nešto preko 3 miliona evra u zbiru. Novi gasni kotao je postavljen u kotlarinici „Centar Sever“. Na taj način je poboljšana usluga u centru i udeo gasa u grejanju je povećan što je krajnji cilj, da udeo gasa na nivou celog grada povećamo iznad 80 procenata. Izgradnja ove tri kotlarnice je način na koji ćemo to da uradimo. Prva kotlarnica koja će se raditi je u naselju Tivol jer je energetski najneefikasnija i ekološki najneprihvatljivija. Njena cena je milion i sto hiljada evra i mi smo danas na sastanku razmatrali mogućnosti finansiranja. Postoje određene kreditne linije čiji je garant Republika Srbija. Lično mislim da su te kreditne linije povoljne iz razloga što oni gubici koje ove toplane sada proizvode i koje se mere desetinama miliona dinara godišnje, mogu da se reše na taj način da se naprave energetski efikasne kotlarnice koje bi uključivale šire područje, u Tivolu smo planirali da to bude Srednja poljoprivredna škola, a da u naselju „Solidarnost“ to bude Dom zdravlja”, objasnio  je Ljubišić.

Na kraju ovog investicionog ciklusa će ostati samo da se nađe rešenje za supstituciju mazuta male kotlarnica u zoni JNA, rekao je Živan Mihajlović iz JP „Stambeno“.

„Dobijene su lokacije za sve tri kotlarnice, obezbeđeni su priključci za gas, struju i vodu, urađeni su svi potrebni detaljni elaborati za dobijanje građevinske dozvole, elaborati za protivpožarnu inspekciju i studija opravdanosti investicije. Očekujemo da će vrlo brzo krenuti sa realizacijom“, izjavio je Mihajlović.

Izgradnjom kotlarnica smanjili bi se troškovi, energetska efiksanost povećala bi se na viši nivo, a ekološki aspekt je nemerljiv.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here