Naslovna Srem Stara Pazova OPŠTINA STARA PAZOVA DOBIJA VIRTUELNI MUZEJ

OPŠTINA STARA PAZOVA DOBIJA VIRTUELNI MUZEJ

PODELI

U Sali biblioteke Dositej Obradović u Staroj Pazovi, u četvrtak, održaće se gostujuće predavanje “Od nasleđa do baštine” dr Milana Popadića profesora Filozofskog fakulteta Univerziteta u Beogradu na Seminaru za muzeologiju i heritologiju Odeljenja za istoriju umetnosti. Ovim predavanjem simbolično će otpočeti realizacija projekta Virtuelni muzej zajednice Opštine Stara Pazova, čije će ideje, plan realizacije i očekivani rezultati biti predstavljeni u okviru iste večeri.

Projekat Virtuelni muzej je jedan od 10 pobedničkih projekata konkursa Klub Superste koji organizuju Erste banka i Fondacija Dukokino.

Autor projekta je master istoričar umetnosti i master menadžer u kulturi Gordana Milanović, koja je zajedno sa koleginicama Dušankom Gojić, Mirom Čonkič i Jovanom Fuštar, saradnicama na projektu,  osnovala Centra za istraživanje i promociju kulturnog nasleđa HeriTag, u želji da skrene pažnju na marginalizovanost i značaj lokalnog kulturnog nasleđa.

-Zamisao je da kreiramo online platformu koja će predstavljati mesto gde će građani moći da “izlože“ u virtuelnom prostoru sve ono što smatraju svojim lokalnim kulturnim nasleđem. Kroz radionice sa decom i grupama građana različite starosne dobi, u svih deset naselja u Opštini, kao i putem lokalnih medija postavljaće se pitanja šta je naše lokalno nasleđe, kako ga prepoznati, kako ga interpretirati i negovati? Pokrenućemo diskusiju o tome šta ne smemo da zaboravimo i koje vrednosti želimo da sačuvamo? Ko smo i ko želimo da budemo u budućnosti? U zajedničkoj saradnji pokušaćemo da nađemo odgovore u zavisnosti od kojih će Virtuelni muzej zajednice dobiti svoj oblik. – navodi autorka projekta.

Na radionicama meštani će imati priliku da predlože spomenike, arhitektonske objekte, znamenita mesta, prirodne krajolike, umetničko-istorijske i etnografske predmete, stare zanate, običaje, tradiciju koje smatraju delom lokalnog identiteta i lokalne kulture. Ono što je važno, sugrađani će moći da ispričaju svoje priče, sećanja i iskustva, demonstriraju običaje koje praktikuju, veštinu starih zanata koje poseduju, predstave stare predmete koje imaju, kako bi na taj način sačuvali od zaborava lokalnu kulturu.

Kroz rad sa zajednicom fokus će biti usmeren i na edukativne aktivnosti koje će pokretati problematiku prava i odgovornosti lokalnih zajednica prema nasleđu. Projekat će postaći građane da budu aktivni akteri u prepoznavanju i negovanju lokalnog nasleđa, i ukazati da se nasleđe najbolje čuva onda kada u zajednici postoji razvijena svest o njegovoj važnosti.

Kako je Opština Stara Pazova multikulturna sredina, projekat teži stvaranju atmosfere u kojoj se poštuju, uvažavaju i neguju kulturne različitosti.

Početkom oktobra 2017. godine Virtuelni muzej biće dostupan svima.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here