Naslovna Srem Pećinci Opštini Pećinci dodeljeno pet miliona za unapređenje energetske efikasnosti

Opštini Pećinci dodeljeno pet miliona za unapređenje energetske efikasnosti

PODELI

Potpredsednica Vlade Republike Srbije i ministarka rudarstva i energetike Zorana Mihajlović uručila je 25. juna u Kraljevu ugovore o dodeli sredstava lokalnim samoupravama za povećanje energetske efikasnosti, a među 67 lokalnih samouprava koje su ispunile kriterijume bila je i opština Pećinci u čije ime je ugovor potpisao predsednik opštine Siniša Đokić.

Ministarka Mihajlović je izjavila da je potpisivanje ugovora o dodeli sredstava lokalnim samoupravama početak realizacije nacionalnog ciLja smanjenja potrošnje električne i toplotne energije.

„Poziv je trajao mesec dana, a interesovanje je bilo veliko. Sve kriterijume je ispunilo 67 lokalnih samouprava, a do sada je opredeLjeno milijardu dinara. Ovo je važan dan za sve. Za državu, gradove i opštine, ali i za svakoga od nas, za svako domaćinstvo, koje će moći da zameni stolariju, izolaciju, kotlove za grejanje“ – rekla je Mihajlović.

Opštini Pećinci su dodeljena sredstva u iznosu od 5.000.000 dinara, a predsednik pećinačke opštine Siniša Đokić je izjavio da će Opština izdvojiti još toliko iz budžetskih sredstava za realizaciju programa energetske sanacije stambenih zgrada, porodičnih kuća i stanova na svojoj teritoriji.

„Ovaj program sufinansiraju Ministarstvo rudarstva i energetike, Opština Pećinci i građani, tako da će u unapređenje energetske efikasnosti u našoj opštini biti uloženo ukupno 20 miliona dinara. To su značajna sredstva koja će u mnogome unaprediti energetsku efikasnost stambenih objekata naših građana. Opština Pećinci je industrijski razvijena sredina i zbog toga je važno da svi zajedno radimo na smanjenju potrošnje energije, kako bismo paralelno sa industrijskim razvojem uspeli da sačuvamo i zdravu životnu sredinu“ – poručio je Đokić.

Ministarka Mihajlović je najavila da sada slede pozivi za kompanije i građane.

„Prvi javni poziv ide prema kompanijama koje će morati da ispune uslove, odnosno da garantuju cenu, rokove i kvalitet. Rok za poziv kompanijama koje raspisuju lokalne samouprave je 10. jul. Sledeći korak je poziv građankama i građanima koji su zainteresovani za ovaj projekat. Sve mora biti javno, dostupno i svi rokovi moraju biti poštovani“ – istakla je ona i dodala da očekuje prve ugovore sa građanima u avgustu, a radove u septembru, kao da i će se vršiti kontrola procedura i radova.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here