Naslovna Srem Pećinci Orfov instrumentarijum – poklon za muzički talentovanu decu

Orfov instrumentarijum – poklon za muzički talentovanu decu

PODELI
Foto: Opština Pećinci

PEĆINCI – Zbirka muzičkih instrumenata Kulturnog centra Pećinci bogatija je za Orfov instrumentarijum koji je krajem godine uručen polaznicima Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje Kulturnog centra Pećinci i učenicima izdvojenog odeljenja u Pećincima koje funkcioniše pri Osnovnoj muzičkoj školi „Teodor Toša Andrejević“ u Rumi.

Direktor pećinačkog Kulturnog centra Jovan Devrnja poklon je uručio rukovodiocu Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje Branki Savić i direktoru rumske Osnovne muzičke škole Darku Đokiću i istakao da je u prethodnoj godini u više navrata obnovljena zbirka muzičkih instrumenata.

-Najpre smo zbirku obnovili sa dve gitare uzimajući u obzir da je u septembru prošle godine počeo sa radom odsek u izdvojenom odeljenju pri muzičkoj školi na kojem se učenici obrazuju i upoznaju sa ovim instrumentom, a zahvaljujući trudu nastavnika muzičke škole obezbedili smo i električni klavir. Nastavićemo da obogaćujemo zbirku naših muzičkih instrumenata koji služe svoj našoj deci koja prolaze kroz proces muzičkog obrazovanja – istakao je Devrnja.

Orfov instrumentarijum je obezbeđen u okviru projekta četvrti „Sajam kulture mladih na selu“ koji se tokom decembra održao u pećinačkom Kulturnom centru zahvaljujući podršci Ministarstva kulture i infromisanja Republike Srbije i pećinačke lokalne samouprave, podsetio je koordinator projekta Slobodan Stanković.

Desetog decembra u sali Kulturnog centra održana je Revija muzičkih talenata u okviru koje se, na klaviru, harmonici i gitari, predstavilo četvoro polaznika Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje i sedmoro učenika izdvojenog odeljenja u Pećincima pri rumskoj Osnovnoj muzičkoj školi tokom četrdesominutnog koncerta. Pored toga nastupio je i nastavnik gitare, a sve polaznike spremali su muzički pedagog Branka Savić, nastavnica klavira Branislava Trifunović, nastavnici harmonike Nikola Jovanović i Nikola Petković i nastavnik tambure Dejan Ćirković. Ovo je samo mali znak pažnje Kulturnog centra za odziv i učešće u samom projektu kako talentovane dece tako i pedagoga koji rade s njima – rekao je Stanković.

Među polaznicima Studija za muzičku edukaciju i obrazovanje je i Mila Cvetković, učenica četvrtog razreda na odseku za klavir.

U studiju sam već četiri godine, a ono što mi posebno znači je to što se raspored formira prema našim obavezama i potrebama. Što se tiče rada samog studija, pridržavamo se plana i programa ua muzičke škole. To što imam priliku da se muzički obrazujem u mestu u kome živim mi izuzetno znači, a odličan uspeh koji postižem mi je podstrek za dalji rad – kazala je Mila Cvetković.

Jedna od oko pedeset učenika izdvojenog odeljenja u Pećincima pri OMŠ „Teodor Toša Andrejević“ je i Ana Pavković, učenica prvog razreda na odseku za klavir.

Srećna sam pšto imam priliku da se muzički obrazujem u mestu gde živim. Radujem se svakom novom času i zadovoljna sam saradnjom koju imam sa nastavnicom klavira. Izizetno me čini srećnom i to što imamo nastupe za koje se vredno spremamo tokom cele godine. Pored toga što sviram klavir, bavim se i pevanjem u okviru hora u školi – rekla je Ana Pavković.

Polaznicima studija i učenicima muzičke škole trenutno su na raspolaganju pianino i polukoncertni klavir, harmonika, tambure, gitare, električni klavir i Orfov instrumenatrijum sačinjen od ritmičkih i melodijskih instrumenata.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here