Naslovna Srem Fruška gora OŠ ”Dositej Obradović” u Irigu ambasador Nacionalnog parka “Fruška gora”

OŠ ”Dositej Obradović” u Irigu ambasador Nacionalnog parka “Fruška gora”

PODELI

WWF, svetska organizacija za prirodu, drugu godinu za redom organizuje “WWF akademiju za prirodu” u okviru koje su od 10-14. oktobra u Istraživačkoj stanici Petnica boravili nastavnica biologije i hemije Sanja Medić i učenik osmog razreda Luka Fodog. OŠ “Dositej Obradović“ u Irigu je bila jedna od deset škola obuhvaćenih ovom obukom.

Polaznici Akademije dolazili su iz škola koje se nalaze u blizini pet zaštićenih područja u Srbiji-Nacionalni park Tara, Nacionalni park Fruška gora, Nacionalni park Đerdap, Specijalni rezervat prirode Gornje Podunavlje i Predeo izuzetnih odlika Avala. Misija “WWF akademije za prirodu” je da kroz kreativne radionice i predavanja obuči učenike i nastavnike da osmisle i realizuju projekte koji će doprineti promociji zaštićenog područja u čijoj blizini žive, kao i da zaustavi uništavanje životne sredine na našoj planeti i izgradi budućnost u kojoj će ljudi živeti u harmoniji sa prirodom. Motivacija za ovaj projekat proističe iz želje da se deca edukuju i približe prirodi, upoznaju svoje zaštićeno područje na jedan drugačiji način i doprinesu širenju entuzijazma i novih znanja među vršnjacima.

Osnovna škola „ Dositej Obradović“ u Irigu je nakon obuke “WWF akademije za prirodu” postala ambasador zaštićenog područja Nacionalnog parka Fruška gora. Na ovaj način stekla je važnu ulogu u radu sa upravljačem zaštićenog područja sa kojim ćemo da radimo na očuvanju i promociji prirodnih i kulturnih vrednosti, ali i na razvijanju obrazovne uloge zaštićenog područja.Učenici škole će sa nastavnicima osmisliti i realizovati projekat kojim ćemo povećati učešće učenika u aktivnostima zaštite životne sredine u cilju da postanu nosioci promene ka efikasnojoj zaštiti prirode i unapređenju zaštite biodiverziteta. Aktivnosti će biti realizovane kroz radionice. Konačan projekat će biti predstavljen u maju 2018. godine na svečanoj prezentaciji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here