Naslovna Život Osam tipova ljubavi i kako ih prepoznati

Osam tipova ljubavi i kako ih prepoznati

PODELI

Postoji mnogo vrsta ljubavi. Prema roditeljima, detetu, prijateljima, voljenoj osobi, ali nijedna ne može biti manja ili veća od druge. Zato su stari Grci smislili osam reči čak osam različitih reči za mnoge vrste ljubavi koje doživljavamo tokom svog života.

EROS (Strastvena ljubav)

Eros se odnosi na romantiku, privlačnost i strast. Opisuje uzbudljive emocije koje početne faze veze mogu da izazovu. Međutim, seksualni interes, požuda i strast, ne moraju nužno da evoluiraju u trajnu ljubav. Vremenom ova ljubav preraste u neku drugu vrstu ljubavi ili jednostavno isčezne.

PRAGMA (Trajna ljubav)

Pragma se ponekad prevodi kao praktična ljubav, vrsta ljubavi zasnovana na dužnosti, posvećenosti i praktičnosti. To je ljubav koju možete videti u dugogodišnjim vezama i životnim partnerstvima. Odgovor mozga na dugogodišnjeg partnera je negovanje, briga i zadovoljstvo.

LUDUS (Razigrana ljubav)

Ludus je flert i zabava, koji se može primetiti u prvim fazama kada ljudi flertuju i udvaraju se. Često uključuje smeh, zadirkivanje, a kod nekih osoba i osećaj vrtoglavice. Na taj način je veoma detinjast, ali to ne znači da ne može evoluirati.

AGAPE (Univerzalna ljubav)

Agape je bezuslovna, najviša od četiri ljubavi u Bibliji, univerzalna, nesebična ljubav. Ova ljubav se opisuje kao saosećajna ljubav prema svima, kao i univerzalna ljubaznost prema svima. To je ljubav koj ase oseća prema svim živim bićima bez pitanja, bez očekivanja da ćete dobiti nešto za uzvrat.

FILIA (Duboko prijateljstvo)

Filia je ljubav koja se razvija iz dugotrajnog i dubokog prijateljstva. Platonski je, ali se osećate vrlo blisko uz osobu sa kojom osećate filiju i možete im se poveriti i verovati im. Ta prijateljstva mogu biti dojmljiva isto kao i romantične veze.

FILAUTIA (Samoljublje)

Ova ljubav se odnosi na samoljublje i samilost. Odnos koji imamo sa sobom je veoma važan i treba ga negovati. Filautia je važna i za naše samopouzdanje i samopoštovanje, a uticaće i na način na koji komuniciramo sa svetom.

STORGE (Porodična ljubav)

Ovo je prirodna ljubav koja se deli u užoj porodici, između članova porodice, a ponekad i bliskih porodičnih prijatelja ili prijatelja iz detinjstva. Razlikuje se od filije po tome što je ojačana krvnim vezama, ranim sećanjima ili poznanstvom. Postoji razlog i zašto se kaže da su prijatelji porodica koju ste vi izabrali.

MANIJA (Opsesivna ljubav)

Neki zapravo tvrde da to nije ljubav. Grci su imali reč za opsesivnu ljubav, a to je manija. Ovo bismo opisali kao toksičan odnos, gde obično postoji neravnoteža naklonosti zbog koje se jedna osoba preterano veže. Ako ste primetili bilo koji obrazac posesivnog ponašanja, zapitajte se šta oseća takve osećaje nesigurnosti. Obavestite partnera da se borite sa tim i pokušajte da precizirate šta treba da se promeni.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here