Naslovna Deca Osmaci bi u medicinske i IT škole

Osmaci bi u medicinske i IT škole

Foto: rtv

Učenicima osmog razreda primakao se probni završni ispit, pa bi dobro trebalo da zagreju stolicu i osvoje što više bodova, posebno ako žele da upišu neki IT smer, medicinu ili gimnaziju s obzirom na to da se na ovim profilima očekuje i najveća navala!

Mali maturanti polagaće probni završni ispit u petak 27. marta i subotu, 28. marta, a završni ispit u sredu 17. juna, četvrtak 18. juna i petak 19. juna.

Kao i prethodnih godina, očekuje se najveća navala na medicinske škole, IT, gimnazije, ali i ugostiteljsko-turističke.

Osim toga, među klincima su izrazito popularni i smer pekara, kuvara, masera, ženskog frizera, dok neki profili gotovo izumiru – zidar, parketar, keramičar, staklorezac, cvećar, proizvođač hrane…

Predsednik Foruma srednjih stručnih škola Milorad Antić rekao je da u većim gradovima, kao što su Beograd, Novi Pazar, Paraćin i Jagodina, najveće interesovanje vlada za zdravstvenu struku.Farmaceutski tehničar

– Medicinske škole su veoma primamljive deci i popularne su i u nekim manjim gradovima, a tu je za upis potrebno više od 90 poena. Popularni smerovi su farmaceutski tehničar, fizijatar i medicinska sestra. Na drugom mestu su elektrotehničke škole, to su tehničar informacionih tehnologija, administrator mreže i tehničar računara. Te dve škole su dominantne, a ono što je malim maturantima takođe zanimljivo jeste i Vazduhoplovna akademija u Beogradu, smer tehničar za bezbednost saobraćaja i avio-tehničar, gde se prijavi njih sedam na jedno mesto – objasnio je Antić.

On je dodao da su na četvrtom mestu traženih škola ugostiteljstvo i turizam.

– Turistički tehničar, konobar, kuvarice naročito, ženski frizer i maser, to su zanimanja koja su najtraženija. U velikim gradovima, kao što su Niš, Beograd, Novi Sad, Kragujevac, popularne su i gimnazije. Treća beogradska gimnazija je izuzetno popularna, tu je za upis potrebno od 90 do 96 poena, zatim Četrnaesta gimnazija. U manjim i ostalim gradovima gimnazije i nisu nešto tražene, tu ih i ne upiše dovoljan broj đaka – ukazao je Antić.Dvogodišnji profili

On je istakao da je veliki problem to što su pojedini smerovi izumrli, ali smatra da će najavljeno uvođenje dvogodišnjih profila popraviti tu sliku.

– Nema zidara, parketara, keramičara, staklorezaca, vodoinstalatera, cvećara, proizvođača hrane… Smerovi građevinske, ali i poljoprivredne struke polako, ali sigurno izumiru. Te dve struke su kritične, ali i mašinska takođe. Tu gubimo đake, nažalost, malo dece je zainteresovano za to i te struke su ugrožene – napomenuo je Antić.

IZVORnsuzivo
Prethodna vestJKP INFORMATIKA: Hakerski napad na bitne servere stigao iz inostranstva
Sledeća vestNova operaciona sala na VMA

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here