Naslovna Srem Ruma Osmacima na raspolaganju 555 mesta u rumskim srednjim školama

Osmacima na raspolaganju 555 mesta u rumskim srednjim školama

PODELI

Na tradicionalnom Sajmu obrazovanja, koji je održan prošle sedmice u fiskulturnoj sali OŠ “Veljko Dugošević” u Rumi, budućim srednjoškolcima su se predstavile škole iz Rume, Iriga i Novog Sada.

Ove godine četiri rumske srednje škole u ponudi imaju 21 obrazovni profil, a na raspolaganju je između 555 i 560 mesta. Tačan broj mesta zavisi pre svega od novog informatičkog smera koji se uvodi u Gimnaziji “Stevan Puzić”, a za koji je resorno ministarstvo dozvolilo upis između 15 i 20 učenika.

Gimnazija “Stevan Puzić”

Profili: Opšti smer 60, društveno – jezički smer 60, informatički smer 15-20 mesta.

Ukupno za prvu godinu raspoloživo 135-140 mesta

Sofija Blagojević, direktorka Gimnazije “Stevan Puzić”

-Očekujemo dobar upis, da kao i ranijih godina popunimo i opšti i društveno jezički smer. Novina je uvođenje informatičkog smera. Nama se za taj smer prijavilo već 27 učenika, ali je procedura oko upisa malo drugačija u ovom konkretnom slučaju. Za informatički smer prijemni ispit se održava nešto ranije, 3. juna, a testovi se polažu u Gimnaziji “Jovan Jovanović Zmaj” u Novom Sadu. Mi ćemo se potruditi da obezbedimo prevoz do Novog Sada za učenike iz naše opštine.

Srednja stručna škola “Branko Radičević”

Profili: Ekonomski tehničar 30(IV stepen, Pravni tehničar 30(IV stepen, kuvari 15(III stepen), konobar 15(III stepen), ženski frizer 30 (III stepen), modelar odeće 30((IV stepen).

Ukupno za prvu godinu raspoloživo 150 mesta

Mirko Zrnić, direktor SSŠ “Branko Radičević”

-Uz posredstvo lokalne samouprave naša škola je sa Visokom poslovnom školom strukovnih studija u Novom Sadu sklopila sporazum o poslovno-tehničkoj saradnji. U informatičkom kabinetu naše škole od naredne školske godine biće organizovano studiranje na daljinu. Predavanja će držati profesori iz Novog Sada, a pomagaće im i naši profesori ekonomskih predmeta, koji su mahom masteri. Moram napomenuti da se tekstilci u Sremu školuju u samo dve škole. Naša škola ima IV stepen modelara odeće, to dakle, nisu klasični šivači, krojači, već možda i budući dizajneri. Pored naše škole još samo škola u Inđiji ima III stepen krojača. Naša škola je takođe, jedna od dve u Sremu koja školuje frizere. Pozvao bih decu koja imaju afiniteta, da upišu ove smerove u našoj školi, jer je reč o izuzetno kreativnoj, nešablonskoj, nastavi.

Srednja poljoprivredno – prehrambena škola “Stevan Petrović Brile”

Profili: Poljoprivredni tehničar 30 učenika (IV stepen), Veterinarski tehničar 30 (IV stepen), Mesar 15 (III stepen), Pekar 15 (III stepen).

Ukupno za prvu godinu raspoloživo 90 mesta

Mirjana Božić, direktorka Srednjeprehrambeno – poljoprivredne škole

– Nudimo moderno i stručno obrazovanje. Sačuvali smo i onu dobru praksu pa ćemo i ove godine prvacima obezbediti besplatne udžbenike i školski pribor. Učenici koji će pohađati smerove pekar i mesar će imati htz opremu. Škola finansira i jednodnevne izlete, odlazak na stručne skupove. Zaista se trudimo da stvorimo uslove da našu školu pohađa što više učenika, mnogo truda ulažemo u praktičnu nastavu i verujem da će to budući srednjoškolci prepoznati i odlučiti se da upišu našu školu.

Srednja tehnička škola “Milenko Brzak Uča”

Profili: Mašinski tehničar za kompijutersko konstruisanje 30 (IV stepen ), Elektrotehničar automatike 30(IV stepen ), Elektrotehničar računara 30 (IV stepen ), Elektrotehničar 30 (III stepen dualno), Elektrotehničar za termičke i rashladne uređaje 15(III stepen,dualna nastava), Elektroinstalater 15 (III stepen), Operater mašinske obrade 15(III stepen), Bravar- zavarivač 15 (III stepen,dualna nastava).

Ukupno za prvu godinu raspoloživo 180 mesta

Igor Sadrija, direktor Srednje tehničke škole “Milenko Brzak Uča”

-Idemo u korak sa vremenom, samim pogledom na profile jasno je da smo prešli na dualno obrazovanje. Na insistiranje Privredne komore Srbije imamo u ponudi jedno novo odeljenje, reč je o profilu Elektrotehničar III stepen, gde će po dualnom modelu nastavu pohađati 30 učenika. U profilima po dualnom obrazovanju mnogo više je zastupljena praktična nastava, nego sama opšta, teorijska nastava. Nadamo se da ćemo kao i prethodne dve godine imati dobar upis. Naši učenici nakon završetka školovanja imaju mogućnost lakšeg zapošljavanja i pored teorijskog znanja, tokom školovanja stiču i iskustvo, što je sigurno velika prednost.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here