Naslovna Srem Ruma Osnaživanje mladih preduzetnika u sektoru poljoprivrede

Osnaživanje mladih preduzetnika u sektoru poljoprivrede

PODELI

Šest učenika Srednje poljoprivredno – prehrambene škole “Stevan Petrović Brile” biće subvencionisano u okviru projekta “Osnaživanje mladih preduzetnika u sektoru poljoprivrede“.

Projekat podrške mladim preduzetnicima se realizuje u okviru projekta nemačke razvojne saradnje Podsticanje zapošljavanja mladih, a realizuju ga Opština Ruma i Fondacija Ana i Vlade Divac u partnerstvu SPPŠ “Stevan Petrović Brile”.

Učenici Jovan Keskenović (projekat uzgoja prasadi), Atila Madacki (nabavka tri teleta), Dejan Grujičić (zasad jagoda), Pavle Avramović (poljoprivredna mehanizacija), Erik Putica (oprema za pčelarstvo) i Miloš Bulović (nabavka koka nosilja) će dobiti opremu i sve ono što je neophodno za realizaciju projekata u iznosu od oko 200.000 dinara.

Direktorica SPPŠ “Stevan Petrović Brile”, Mirjana Božić ponosna je što je škola u Rumi jedna od dve obrazovne ustanove u Srbiji koja je učestvovala u projektu “Osnaživanje mladih preduzetnika u sektoru poljoprivrede“.

“Smatram da će učenici znanje koje su stekli u našoj školi, na pravi način iskoristiti u svojim gazdinstvima i da će postati mladi i uspešni poljoprivredni preduzetnici”, kazala je direktorka Božić.

Uroš Delić, iz Fondacije Ana i Vlade Divac, još jednom je naglasio da bavljenje poljoprivredom ima perspektivu, a da se sa dobrom idejom i posvećenim radom može napraviti podvig i sa skromnijim sredstvima.

“Značajan broj učenika je prošao obuku za pisanje projekata i to nam je veoma bitno. Želimo da mladi poljoprivrednici steknu veštine za pisanje biznis planova, kako bi bili konkurentni i mogli da učestvuju u nekim od brojnih konkursa za poljoprivrednike. U Rumi smo odobrili šest projekata, iako smo prvobitno planirali pet. Učeničke projekte subvencionišemo u iznosu od oko 200.000 dinara. Oni za taj novac dobijaju opremu, sadnice, domaće životinje tj. sve ono što im je neophodno za početak realizacije projekta. Verujemo da će ovo biti značajan podsticaj i motiv učenicima da vide svoju perspektivu u bavljenju poljoprivredom”, poručio je Delić.

Zahvaljujući ovom projektu učenik Dejan Grujičić iz Grabovaca, planira da posadi 57 ari jagoda.

“U dogovoru sa porodicom odlučio sam se da je za mene u ovom trenutku najbolje da se bavim poljoprivredom. Pohađao sam radionice za pisanje biznis plana, imao sam veliku podršku profesora u školi, tako da nije bilo teško napisati dobar projekat. Nisam očekivao da ću proći na konkursu, jer je bilo mnogo dobrih projekata, ipak, kada sam saznao da je moj projekat odobren bio sam presrećan. Nadam se da ću uspešno realizovati projekat i da će on biti jedan zamajac u budućem bavljenju poljoprivredom”, rekao je Grujičić.

Učenici kojima je odobrena nepovratna pomoć su juče svojim vršnjacima predstavili svoje projektne ideje i na taj način motivisali i druge đake da nakon završetka školovanja svoju budućnost grade u poljoprivredi

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here