Naslovna Magazin Ženski Kutak OSTAJETE U KONTAKTU SA BIVŠIM? Evo šta to govori o Vama

OSTAJETE U KONTAKTU SA BIVŠIM? Evo šta to govori o Vama

PODELI

Studija koju su objavili naučnici Univerziteta Okland pokazala je da osobe koje ostaju u prijateljskom odnosu s bivšim partnerom imaju izraženije tamne strane, poput sklonosti manipulaciji, a s bivšima ostaju u dobrim odnosima iz praktičnih razloga.

Par

Naučnici su do tih  rezultata došli tako što su zamolili 350 osoba da iznesu što više razloga zbog kojih su ostali u prijateljskim odnosima s bivšim partnerom. Zatim su dobijene odgovore reducirali na 150, pa ih svrstali u kategorije: naviku/sentimentalnost, pragmatičnost i seksualne razloge.

Primera radi, odgovore poput “on/ona zna sjajno da sluša” su svrstali pod sentimentalnost; “želim novac od nje/njega” su stavili pod pragmatizam; “još povremeno imamo seks” stavili su pod seksualne razloge. Zatim su drugu grupu koja je obuhvatala 500 osoba tražili da objasne koliko im je važan svaki od 150 razloga i koliko bi ih motivisao da ostanu u prijateljskim odnosima s hipotetičkim bivšim partnerom.

Najviše osoba ostaje u dobrim odnosima s bivšima zbog sentimentalnih razloga

Svakom od tih 500 ljudi napravljen je test ličnosti. Rezultati su pokazali da su one osobe čija je linost ocenjena kao “mračna” kao razlog ostajanja u prijateljskim odnosima s bivšim navodili razloge iz grupe pragmatičnih. Dok su oni koji su procenjeni kao osobe kojima nedostaje iskrenosti i poniznosti kao razlog ostanka u prijateljskim odnosima s bivšima navodili seksualne razloge.

Par i ljubomorna devojka

Naučnici smatraju da ovi rezultati imaju smisla i zato što su prethodna istraživanja pokazala da “mračne ličnosti” vrednuju seks i kratke veze, te moć i novac kao i da su često manipulativne. Zanimljivo je i da je većina ispitanika kao glavni razlog ostanka s bivšim navela sentimentalnost, dok je samo manji broj ispitanih naveo seksualne i pragmatične razloge. U odnosu polova, muškarci su češće od žena navodili kao razlog ostanka u dobrim odnosima s bivšom partnerkom seks i pragmatične razloge.

Cilj ovog istraživanja nije bio da dokaže da je ostanak s bivšim u prijateljskim odnosima nužno loša stvar, jer ako te druženje s njim ili s njom čini srećnom, nema razloga da išta preduzimaš. Ali ako nije tako, zahvaljujući ovim rezultatima možeš se zaštititi i obratiti pažnju ako tvoj bivši ili bivša dolazi k tebi samo kad je loše raspoložen ili bez novca ili kad ti imaš nekog novog. To su znakovi za uzbunu i znak da tvoj bivši nije stabilna i dobronamerna osoba i trebalo bi što manje vremena da provodiš s njim.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here