Naslovna Dogadjaj Osuđenici iz Sremske Mitrovice pisali Ombudsmanu

Osuđenici iz Sremske Mitrovice pisali Ombudsmanu

PODELI

Jedan od paviljona u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici godinama je neuslovan za boravak čoveka, a na brojne probleme nedavno je naišao Zaštitnik građana tokom kontrole – pomenuti IV paviljon prenatrpan je do neizdrživosti, pun je stenica, higijena je loša, a pojedini zatvorenici stavljaju ćebad preko prozora zbog hladnoće.

Ovaj paviljon, prema nalazima Zaštitnika građana, ne ispunjava uslove za smeštaj osuđenika, a dolazi do kršenja više domaćih zakona i međunarodnih akata koje je Srbija ratifikovala i time se obavezala da ih poštuje. Veći broj osuđenika žalio se prošle godine Zaštitniku građana i ukazali da su prostorije prenatrpane, da ima previše osuđenika u jednoj prostoriji, da toaleti nisu fizički odvojeni od prostorija u kojima jedu, borave i spavaju, da su spavaonice prepune stenica i drugih insekata, da je zimi jako hladno, a leti pretoplo, kao i da su higijenski uslovi veoma loši.  Stoga, Ombudsman je 4. novembra otišao u kontrolu u Zavod u Sremskoj Mitrovici i pričao sa zamenikom upravnika i pojedinim osuđenicima. 

 IV paviljon je vrlo stara zgrada, sa prizemljem i dva sprata. Iako originalno ima 84 spavaonice i mora da poštuje kvadraturu za svakog osuđenika – četiri kvadrata po osobi, u prizemlju je bilo 80 osuđenih, u spavaonicama na 1. spratu čak 109 osuđenih, a na drugom spratu 108 osuđenih.  Sve spavaonice su 4,8m x 2,8m, a u svakoj su umivaonik i WC šolja koja je od ostatka sobe odvojena zavesom. U većini spavaonica boravi po četiri osuđenika, u po dva kreveta na sprat. Sve spavaonice su prenaseljene – u 10 kvadrata boravi po 3-4 osuđenika. 

 Zaštitnik građana je primetio da se na 1. i 2. spratu veš suši tako što su osuđenici razapeli kanape između kreveta ili dve strane zida i okačili veš. Prozori su stari i ne dihtuju, a u pojedinim spavaonicama su osuđenici preko prozora stavili ćebad da bi se zaštitili od hladnoće.  Na svakom spratu je zajedničko kupatilo sa 3-4 tuša koji rade, ali ne postoji nikakav zastor, zavesa ili bilo šta što bi odvojilo tuševe i obezbedilo bar malo privatnosti. Prema izveštaju s terena zamenice Ombudsmana dr Nataše Tanjević, kupatila su stara i ruinirana, cevi zarđale, pločice otpadaju, buđ je po zidovima i plafonima. Osuđenici su zaštitniku rekli da materijalni uslovi boravka u IV paviljonu nisu humani, niti dostojni čoveka. Grejanje se, kako su otkrili, pušta samo jednom dnevno – ujutru na po sat i po, topla voda je retkost, a jedan osuđenik je pokazao prikupljene bube u plastičnoj čaši i rekao da noću od njih ne može da se spava. 

Šta su rekli nadležni u Zavodu? 

Zamenik upravnika KPZ koji je razgovarao sa Ombudsmanom rekao je da je ovo višegodišnji problem, ali da će biti rešen kad se pusti u rad novoizgrađeni objekat u okviru Zavoda. kako je poručio, ne postoji namera da se prema osuđenicima tako postupa. Grejanje je, kaže, na mazut, ali se renovira grejni sistem, prema njegovim saznanjima, grejanje u tom paviljonu je već sada “adekvatno klimatskim prilikama”. Suprotno svedočenjima osuđenika, službeni navodi kažu da ima tople vode tokom celog dana. Pomenuti novi paviljon biće radni paviljon i u njemu će boraviti radno angažovani zatvorenici. Kad se oni presele u novi paviljon, krenuće se u renoviranje Iv paviljona, za sada su planovi u službenim podacima. Zašto je bitno da i zatvorenici imaju uslove?

 Kao i svakog građanina, i zatvorenike štiti Ustav Republike Srbije. 

Niko – uključujući zatvorenike, ne može da bude izložen mučenju, nečovečnom ili ponižavajućem postupanju ili kažnjavanju, a prema licu lišenom slobode mora se postupati čovečno i s uvažavanjem dostojanstva njegove ličnosti.  Ostala akta koja se tiču uslova u zatvorima su Zakon o izvršenju krivičnih sankcija, Pravilnik o kućnom redu u kazneno-popravnim zavodima i okružnim zatvorima, Evropska konvencija za zaštitu ljudskih prava i osnovnih sloboda, Standardna minimalna pravila ujedinjenih nacija o postupanju prema zatvorenicima, te Evropska zatvorska pravila Komiteta ministara Saveta Evrope, koja kaže da se nedostatak uslova i ugrožavanje ljudskih prava ne mogu pravdati nedostatkom novca. 

Zaštitnik građana je tokom kontrole konstatovao da su ovi problemi prisutni i poznati godinama i da se apelovalo na promene, ali da do sada nije učinjeno dovoljno da bi se uslovi poboljšali.

 Osim što su prostorije higijenski okrečene, nije bilo značajnijih ulaganja u unapređenje materijalnih uslova u IV paviljonu zavoda. Takođe, reč je o objektu u kojem je, u trenutku posete, 297 osuđenih imalo određen smeštaj u tom paviljonu. Od tog broja, za manje od jedne trećine osuđenih, odnosno samo za one koji su radno angažovani planirano je da se smeste u novi paviljon kad isti bude pušten u upotrebu”, zaključak je zamenica Ombudsmana Nataše Tanjević u ovoj kontroli.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here