Naslovna Posao Osuđenici KPZ u Sremskoj Mitrovici stiču nova znanja, koja će im pomoći...

Osuđenici KPZ u Sremskoj Mitrovici stiču nova znanja, koja će im pomoći da se na slobodi zaposle: Najboljima posao kad odsluže kaznu

PODELI
Foto: vecernje novosti

OSUĐENICI Kazneno-popravnog zavoda u Sremskoj Mitrovici, njih devetorica, trenutno su radno angažovani na poslovima varioca u beogradskom preduzeću “Eurobravo”, koje ima pogon u obližnjem selu Vojka. Oni poslednjih nekoliko meseci svakodnevno dolaze na posao, vredno rade, stiču nova znanja i iskustva, koja će im pomoći da onog trenutka kad budu na slobodi, lakše mogu da nađu posao. Nekima od njih pružiće se prilika i da, ukoliko to žele, ostanu u ovoj firmi, jer je za najbolje, kako ističe vlasnik firme Milan Vujko, osigurano radno mesto.

Pre godinu dana, upravnik KPZ Sremska Mitrovica Aleksandar Alimpić i Milan Vujko su sproveli u delo ideju o animiranju privrednika u cilju radnog angažovanja osuđenika i njihovog osposobljavanja za rad, tokom, a što je još važnije, i po isteku kazne. Radno angažovanje odobrava sudija za izvršenje, koji je zadužen da štiti prava lica lišenih slobode.

– Vujko je prihvatio moju inicijativu i time pokazao da je društveno odgovoran – kaže za “Novosti” Aleksandar Alimpić. – Krenuli smo sa četvoricom osuđenika, sada su njih devetorica u pogonu, a u planu nam je da se angažuju još trojica. Ljudi koji vode ovu firmu edukovani su da od osuđenika naprave dobre majstore i da one najbolje zaposle. Time motivišemo osuđenike da ne stagniraju dok su na odsluženju kazne, već da napreduju, ali i da zarade. Oni koji su se najbolje pokazali mesečno zarade 30.800 dinara, koliko iznosi 70 odsto od naknade za rad koju isplaćuje poslodavac Zavodu. Ovde rade oni koji su prošli obuku u metalskom pogonu KPZ Sremska Mitrovica, neki su stekli sertifikate varioca kod nas, a neki su odranije imali predznanje.

Prema rečima Milana Vujka, oni na osuđenike koji rade u njegovoj firmi, koja postoji od 2006. godine, gledaju kao i na sve druge koji žele da rade:

– Među naših 160 zaposlenih, trenutno su njih devetorica, koji su različitih generacija. Ideja je da oni koji žele da rade, dođu, da izađu iz tog zatvorenog kruga, da se druže sa zaposlenima, da budu u normalnom radnom okruženju. Samim tim u mogućnosti su da zarade, uštede, da sutra kad izađu ne budu bez ikakvih sredstava, a mogu i da pomognu svojim porodicama. Osim toga, ovde mogu da nauče zanat, da sutra u svojim radnim referencama kao iskustvo navedu da su radili u firmi koja gotovo 80 odsto svojih proizvoda izvozi. Naša osnovna delatnost je proizvodnja aluminijumskih konstrukcija, staklenih fasada, aluminijumskih prozora i vrata. Radimo u Nemačkoj, Francuskoj, Austriji.

Vujko ističe da je firma na čijem je čelu porodična i da su njima potrebni oni koji hoće da budu deo te porodice. Na pitanje kako su reagovali radnici kad su prvi osuđenici došli u pogon, on kaže da je od samog starta sve bilo u redu i da su se osuđenici vrlo brzo uklopili u radno okruženje. Naglašava da nema razlike u radu njihovih majstora i majstora iz KPZ.

– Postoje oni koji žele da izbrišu grešku iz prošlosti zalaganjem, dobrim i kvalitetnim radom – ističe Vujko. – Sa zadovoljstvom bih preporučio svim svojim kolegama da urade ovo što sam i ja. Svako ko ima želju da nešto nauči, da bude među najboljima, naći će uhlebljenje ovde kod nas kad odsluži kaznu.

Među njima je i E. I. (28), koji je u “Eurobravu” sedam meseci i koji već sada ima ponudu da ostane kad mu krajem godine istekne kazna.

– Imam nekog radnog iskustva odranije, a u KPZ sam se obučavao na izradi prikolica – priča E. I. – Ti poslovi nisu kao ovde. Sada trenutno radim bravariju, učim nešto novo. Imam ponudu da ostanem i najverovatnije ću to prihvatiti.

Njegov kolega P. Đ. (47) obuku za metalostrugara je prošao u KPZ Sremska Mitrovica. Za tri meseca, koliko radi, uspeo je da nauči još mnogo, ali i da uštedi novac od plate i tako pomogne porodici:

– Zadovoljan sam i poslom i odnosom prema nama. Mnogo mi znači to što zarađujem, a istovremeno se i resocijalizujemo.

D. B. (37) već ima radno iskustvo, a u “Eurobravo” je došao na predlog uprave Zavoda.Radio sam kao bravar i u Zavodu – priča D. B. – Ovde sam se nadogradio radom na nekim mašinama na kojima ranije nisam. Drago mi je što radim na proizvodima koji se izvoze. To je novo iskustvo za mene i vrlo je korisno da mi se nađe u biografiji kad budem tražio zaposlenje. Moguće je da ostanem i ovde, ne bih imao ništa protiv. Videću u januaru sledeće godine, kada stičem uslov da izađem.

DA IH DRUŠTVO PRIHVATI

PRIPREMU za otpust u našim zatvorima sprovode službenici tretmana, tokom kojeg im se pruža pomoć pri ostvarivanju prava na obezbeđivanje ličnih dokumenata, zdravstvenu zaštitu, privremeni smeštaj, zaposlenje, obnavljanje pokidanih porodičnih veza, ostvarivanje kontakata sa maloletnom decom – naglašavaju u Upravi za izvršenje krivičnih sankcija.

Nadalje ističu i da je rad Službe za tretman uspostavljen na praksi naprednih evropskih zatvorskih sistema. Resocijalizacija, međutim, ne može da se sprovede do kraja samo u ustanovi u kojoj osuđeni izdržava kaznu, već je vrlo bitna vrsta podrške i pomoći koja je osuđenima na raspolaganju po izlasku na slobodu. Čak i najbolji tretman u ustanovi ne može da ima trajan pozitivan uticaj na osuđenog ukoliko društvo nije spremno da ga prihvati i pomogne mu.

DAJEMO IM ŠANSU

ŽELIMO da animiramo i druge privrednike da budu odgovorni, da pruže šansu i ostalim osuđenicima da dobiju mogućnost da rade i posle izdržane kazne. Ljudima moramo da damo šansu, da vide svetlo na kraju tunela. Naša misija nije kažnjavanje, nego popravljanje – navodi Aleksandar Alimpić.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here