Naslovna Srem Sremska Mitrovica Osuđenici u Sremskoj Mitrovici pohrlili za vakcine, kako teče imunizacija

Osuđenici u Sremskoj Mitrovici pohrlili za vakcine, kako teče imunizacija

PODELI

U nedelju je počela vakcinacija i u Kazneno popravnim zavodima širom zemlje. Zainteresovanost među osuđenicima je velika – 4.000 njih želi da primi vakcinu. Ekipa RTS-a je proveravala kako imunizacija protiče u najvećem zavodu u zemlji.

Stroga pravila života važe iza rešetaka. Ta pravila se poštuju i u redu za vakcinu – distanca, maska, provera temperature, zdravstveni pregled.

Za nekoliko sati cepivo “Astra Zeneka” primilo je sedamdesetak osuđenika poluotvorenog odeljenja Zelengora zavoda u Sremskoj Mitrovici.

“Ma svejedno mi je, šta ima da tu izmišljamo, to su ipak svetski stručnjaci su ovde koji odlučuju koji su odlučili o tome. Samo da se zaštitimo, kako zbog nas, tako i zbog porodica. Čekali smo svi tu vakcinu, evo došla je napokon”, kaže jedan osuđenik.

Nebojša Draganović, zamenik upravnika KPZ Sremska Mitrovica, navodi da se javilo više od 900 osuđenih lica. “To nama prelazi 50 posto, što je izuzetno”, dodaje Draganović.

A polovina zainteresovanih u zavodu vakcinisana je za tri dana. Kažu, bez neželjenih reakcija.

“Oni svi sednu posle vakcinacije 10-ak minuta, doktor ih pogleda i onda se vraćaju u svoju sobu. Imunizaciju radi isključivo naša zdravstvena služba koja je obučena da radi taj posao, ali uvek su u kontaktu sa kriznim štabom i imunološkim centrom u Sremskoj Mitrovici”, ističe Draganović.

U najvećem kazneno porpavnom zavodu u Srbiji trenutno je više od 2.000 osuđenika. Svakodnevno na izdržavanje kazne stigne po nekoliko osoba, a zbog epidemijskih mera važe nova pravila – nakon detaljnog pregleda oni odlaze u dvonedeljni karantin kako bi se sprečio kontakt sa licima koja su već u zavodu i kako bi se sprečilo širenje kovida 19.

Da zarazu ne bi širili ni posetioci, obavezni su da na ulazu imaju masku, dezinfikuju ruke i navuku kaljače. Zaštitnu opremu koju dobijaju šašili su osuđenici.

“Baš ovde na Zelengori gde se nalazi naš studio za tekstil gde se proizvode maske od prvog dana pandemije, tako da smo mi do sada preko pet miliona raznih zaštitnih oprema napravili i podelili u okviru naših izvršenja krvičnih sankcija”, napominje Draganović.

Iz Uprave za izvršenje krivičnih sankcija kažu da imunizacija u svim zavodima protiče prema planu. Za tri dana vakcinisano je više od 2.500 osuđenika.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here