Naslovna Dogadjaj Osuđenici u Sremskoj Mitrovici sašili zaštitne maske za Nedelju mode u Torinu

Osuđenici u Sremskoj Mitrovici sašili zaštitne maske za Nedelju mode u Torinu

PODELI
Foto: Uprava za izvršenje krivičnih sankcija

Osuđenici u Kazneno-popravnom zavodu u Sremskoj Mitrovici dizajnirali su i sašili višekratne zaštitne maske koje će biti predstavljene na Nedelji mode u Torinu, koja se održava od 3. do 9. oktobra.

Predstavnici modne industrije iz celog sveta moćiće da vide 26 maski koje su sašili osuđenici u krojačkom pogonu ovog zavoda. Nedelja mode se organizuje bez prisustva publike zbog mera prevencije na sprečavanju širenja virusa korona i revije će biti dostupne onlajn (online).

U krojačkom pogonu u KPZ u Sremskoj Mitrovici trenutno je radno angažovano 30 osuđenika koji su prethodno prošli sertifikovanu obuku uz finansijsku podršku nemačke nevladine organizacije „Help“.

Obuka se organizuje već godinu i po dana, a nedavno je pokrenut i novi ciklus obuke za još 10 osuđenika koja će im pomoći da se zaposle po isteku kazne imajući u vidu da je reč o deficitarnom zanimanju.

Osuđenici u zavodima u Sremskoj Mitrovici, Nišu, Zabeli i osuđenice u ženskom zatvoru u Požarevcu odmah na početku epidemije počeli su da šiju dnevno i do 6.000 zaštitnih maski za zaposlene i lica lišena slobode u svim zavodima kako bi se sprečilo širenje virusa i ta proizvodnja i dalje traje i proširena je na izradu zaštitnih odela, nazuvica i kapa.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here