Naslovna Magazin Osvežite svoj dom dekupaž tehnikom

Osvežite svoj dom dekupaž tehnikom

PODELI

Sećate li se salveta koje su se nekada sakupljali? Sada motive sa svojih omiljenih možete gledati svaki dan! Uz dekupaž tehniku, stilizovaćete svoj stan baš onako kako vama odgovara za veoma malo novca. Pogledajte neke ideje kako da ovom tehnikom osvežite i ulepšate predmete u svom domu.

Dekupaž (decoupage) tehnika sastoji se iz sečenja motiva sa lepih, papirnih materijala (kesa, salveta, starih časopisa) i lepljenja istih na željene predmete uz pomoć različitih vrsta lepkova i akrilnih boja i lakova. Za kraj se ukrašena površina premazuje lakom, da se učvrsti i zaštiti, a možete odabrati vrste lakova sa raznim specijalnim efektima (sjajni, mat, ispucali…).

Kako je ova tehnika vrlo zahvalna za rad, možete odabrati koju god podlogu želite – drvo, metal, staklo ili plastiku. Poželjno je da površina bude svetla, kako bi se ukrasi bolje videli.

Dekupaž tehnikom možete ukrasiti mnoštvo predmeta i tako osvežiti svoj dom:

Obnova starog nameštaja

Uz pomoć dekupaž tehnike, vaš nameštaj dobiće novo ruho: stari, izgrebani stolovi, oguljeni ormani, dosadne stolice i police… Ukoliko planirate da ukrašavate velike površine, najbolje bi bilo da izneste nameštaj napolje ili ispod njega raširite novine, kako ne biste lepkom oštetili tepih ili parket.

Takođe, biće vam potrebno nešto više materijala za rad, pa se postarajte da imate dovoljnu količinu spremnih, isečenih motiva, lepka i lakova pre nego što počnete da radite.

Neugledne kutije – nikad više!

Kartonske kutije od cipela su idealno spremište za brojne sitnice koje bi inače bile razbacane po stanu i fiokama. Ipak, njihov dizajn se često uopšte ne slaže sa stilom u kom ste uređivali dom, ili vam se jednostavno ne dopadaju.

Četkice, lak i salvetice u ruke – stare kutije sada mogu biti divan ukras u vašem domu! Za ovaj projekat biće vam potrebno manje salveta nego za nameštaj, a možete koristiti i isečke iz novina koje čuvate i napraviti unikatne kolaže, koje ćete potom zaštititi slojem laka i izložiti kao ukras sa praktičnom namenom.

Jedinstvene tegle za turšiju, džemove…

Providne, staklene tegle i flaše su dobro spremište za zimnicu, ali voleli biste da vaše police izgledaju malo lepše.

Obucite ih u prikladne dezene! Ako ostavljate sok od paradajza, nađite one retro salvete sa dezenom zrelog paradajza i naznačite šta se nalazi u flaši na kreativan način. U radnjama se može naći ogroman izbor dekorativnih salveta sa motivima različitog voća, u različitim stilovima; vaš džem od kajsija će uvek biti upečatljiv, i nećete da dugo tražiti na policama.

Možete ukrasiti seriju tegli salvetama iz iste ,,priče”, ili svaku drugačije – bitno je samo da vi uživate u njima.

Obuća? Zašto da ne!

Pre nego što ostavite iznošene cipele kraj kontejnera, budite kreativni! Sačuvajte ih za neki maskenbal, očistite ih i izlepite motivima koji vam se slažu sa maskom i kostimom. Ne morate trošiti novac za kupovinu posebne obuće koja vam se slaže, a ove cipele ste svakako planirali da bacite.

Uskršnja jaja

Ukrašavanje jaja s porodicom i decom idealna je prilika da date sebi malo oduška i unesete malo kreativnosti u prazničnu svakodnevicu.

Pored tradicionalne, crvene čuvarkuće, nekoliko jaja možete ukrasiti dekupaž tehnikom. Najbolje bi bilo da uzmete drvena – duže će vam trajati i otpornija su.

Ukrasne vešalice za omiljenu odeću

Vaš orman može biti lep i iznutra: stare, drvene ili plastične vešalice dobra su podloga za ukrašavanje dekupaž tehnikom. Zbog oblika vešalica, opredelite se za sitnije ukrasne motive koji će se bolje videti.

Postarajte se i da ukrašene vešalice dobro premažete slojem providnog laka, i dajte mu vremena da se osuši, kako ne biste oštetili i isflekali odeću.

Vaš dom je mesto gde provodite najviše vremena i stičete najlepše uspomene; uredite ga u skladu sa svojim željama i ukusom. Dekupaž može biti odličan način da ga ulepšate na kreativan, zabavan i povoljan način, a u ukrašavanju vam se mogu pridružiti deca i porodica.

Dekupaž kurs će vam pomoći da savladate ovu jednostavnu tehniku, a ovo može postati i vaš novi hobi!

 

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here