Naslovna Srem Sremska Mitrovica Otkaz mitrovačkom učitelju zbog maltretiranja đaka

Otkaz mitrovačkom učitelju zbog maltretiranja đaka

PODELI
Foto: Sremskomitrovački portal

Učitelj iz sremskomitrovačke OŠ „Slobodan Bajić Paja“, Mate Žarko, dobio je, nakon disciplinskog postupka, otkaz jer je, kako se navodi u rešenju, vršio fizičko i psihičko nasilje nad učenicima IV razreda tokom jednodnevne školske ekskurzije.

I Osnovno Javno Tužilaštvo je, zbog iste stvari, vodilo krivični postupak ali je on odbačen kada je između Mate Žarka i Tužilaštva postignut sporazum o oportunitetu, odnosno plaćanju 50 hiljada dinara.

Tim sporazumom, Tužilaštvo je prestalo da se meša u svoj posao odredivši da je cena maltretiranja maloletnika ekvivalentna vrednosti 50 hiljada dinara, dok je učitelj Žarko, na indirektan način, priznao svoju krivicu, jer ko bi razuman bio spreman da plati tu (ili bilo koju drugu cenu) za nešto što nije učinio, piše Mitrovica info.

Sporazum između Mate Žarka i Tužilaštva dao je za pravo direktorki Ankici Jevtić da učitelju napiše rešenje o otkazu.

Zanimljiva, u celom slučaju, je i činjenica da u žalbi povodom pomenutog rešenja, pravni zastupnik učitelja Žarka, nije ni jednom rečju negirao fizičko i psihičko nasilje nad učenicima koje se pripisuje njenom klijentu, već se pozvao na zastarelost procesa, pokušavajući da u celu priču umetne i to što je Žarko u dva navrata uzimao bolovanje.

Kako se u žalbi navodi, ceo disciplinski postupak je trebao da bude završen do  23. decembra, dok je rešenje Žarku dostavljeno 25. decembra. Ipak, u usmenom obrazloženju, direktorka Jevtić nam je rekla da postupak nije zastareo„ jer tokom bolovanja Mate Žarko nije imenovao zastupnika, ali sama činjenica da se u žalbi naširoko obrazlaže zastarenje, a o eventualnom pogrešno utvrđenom činjeničnom stanju nema ni slova – već dovoljno govori.“

Kako se saznaje iz lokalne štampe, Žarko je o svemu obavestio Misiju OEBS-a u Srbiji.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here