Naslovna Vreme Otkrivamo kada nas očekuje prvi sneg i koliko su tačne prognoze?

Otkrivamo kada nas očekuje prvi sneg i koliko su tačne prognoze?

PODELI

Prema prvim prognozama čeka nas zima sa više padavina. Kada nas očekuje prvi sneg i kakva nam zima stiže pitali smo meteorologa Đurić Đorđa.

Ove godine prva polovina novembra prošla je bez značajnih padavina suvo i maglovito, a sve to zbog uticaja anticiklona, a ono što nas očekuje do kraja novembra jesu padavine.

– Od druge polovine novembra očekuju se padavine uglavnom u obliku kiše, ali sredinom sledeće nedelje u brdsko planinskim prdelima sa susnežicom i snegom. Što se tiče gradova i nižih predela snega neće biti u narednih deset dana, rekao je meteorolog Đurić.

Kako Đurić dodaje posle 20. decembra sledi pad temperature i moguća pojava snega.

Kada se pogleda prethodna godina zima je bila blaga, sa malo padavina.

– Predstoji nam zima sa višim temperaturama nego prethodnih godina, ali sa pojavom mraza, kao i češćim padavinama sa više snega u nižim predelima, rekao je Đurić.

Na koliko lokacija u Srbiji se nalaze meteorološke stanice?

– U Vojvodini se nalaze na više lokacija Novi Sad, Palić, Zrenjanin, Vršac, Kikinda i Banatski Karlovac na nivou Srbije ima ih desetak. Glavne stanice nalaze se u svim većim gradovima, a cilj im je da obuhvate što veća područija i što preciznije pokažu vreme.

Koliko su tačne prognoze?

– Svaka vremenska prognoza se računa pomoću numeričkih i matematičkih modela. U većini slučajeva u narednih pet do sedam dana prognoze se slažu, ali kako vreme odmiče rezultati se razilaze. To zavisi od samog načina odnosno modela izračunavanja prognoze, ali današnje prognoze su daleko tačnije nego što je to bio slučaj pre 20 godina. Najtačnije prognoze su ipak kratkoročne od tri do sedam dana.

– Ovih dana imamo maglu i ona je zajedno sa snegom najkomplikovanija za prognoziranje, u pitanju su nijanse u temperaturi da li će biti sneg ili kiša. Dešavalo se baš u Novom Sadu da imate pojavu magle, a na Fruškoj gori pada sneg.

Kako nas je meteorolog Đurić podsetio poslednja prava zima bila je 2012. godine, a oko 1. februara 2014. godine u okolini Feketića desila se snežna mećava. Zbog nanosa snega blokiran je bio auto-put i tada je evakuisano više od 1.000 ljudi.

Merenja pokazuju da su temperature na globalnom nivou u poslednjih 40 godina u porastu.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here