Naslovna Srem Otkriven mural Novaku Đokoviću u Divošu

Otkriven mural Novaku Đokoviću u Divošu

PODELI
Foto: mojgradsm.rs

DIVOŠ – Protekle subote je u selu Divoš, otkriven mural Novaka Đokovića i predstavljen tokom Prve Divoške kotlićijade.

Otkrivanju murala su prisustvovali i ministar poljoprivrede Branislav Nedimović, gradonačelnica Sremske Mitrovice Svetlana Milovanović, predsednik Skupštine Grada Sremsak Mitrovica Vladimir Pavlović, načelnik Gradske uprave za kulturu i sport Vasilj Ševo, brojni meštani, gosti i znatiželjnici.

Na jedan originalan način, a inicijativom predsednika Mesne zajednice Divoš, Stefana Zoranovića, odato je veliko poštovanje najdugovečnijem broju jedna svetskog tenisa.

„Veliki trud stoji iza ovog murala, kao i iza svega što smo počeli da radimo u selu, celo selo je bilo angažovano, počevši sa zabavištem, kasnije sa Domom kulture, posle toga sredili smo deci dva, tri igrališta, samo smo ofarbali i okrečili to što nam je bilo pri ruci. Trudili smo se da što više uradimo za ovih par meseci za selo, krenulo je proleće, ljudi su se angažovali 100% da kažem, imam dva najvrednija radnika u Domu kulture Dragana i Dušana Svirčevića, koji su dali sve od sebe”, rekao je Zoranović prilikom svečanosti.

U Divošu veruju da će dočekati Novaka, kažu meštani “čekaćemo ga dok ne dođe”, a u selu smo mogli čuti da ako im Novak dođe spremni su da okrenu i vola na ražnju.

Mural je delo dva sremskomitrovačka slikara Milan Kardaš i Vojislav Krstić, kojima ovakav posao nije stran, jer su u Sremskoj Mitrovici već osliakvali velike površine, a doživljavaju ga kao uživanje.

„Moj kolega Vojislav Krstić i ja, uspeli smo sve da dovršimo u zacrtanom roku, da uradimo baš onako kako smo sve i zamislili. Moji utisci su fantastični a čujem i da su pozitivni komentari, to je ono što nas raduje jer bilo koje umetničko delo, stvaralaštvo, ukoliko nije ponuđeno publici mogu reći da i nema smisla. Divošani su se okupili na pravom mestu, u pravo vreme, pozvali su goste, napravili lepo druženje, manifestaciju spojili sa kotlićijadom mislim da su na pravi način nastupili i verujem da takav duh treba održavati jer on iznedrava ono najbolje iz čoveka. Đokoviću želim da nastavi sa pobedama, svakim prvim korakom na teren čovek je pobednik, svi smo na neki način simbol Đokovića na nekom individualnom planu, koliko trajemo, koliko pokušavamo da u našim individualnim borbama iznedrimo pobede, pobede na nekom društvenom planu, na nivou Srbije”, rekao je Kardaš.

“Mural je osmišljen kao dinamična kompozicija sa jasno definisanom temom. Dinamika je naglašena kosinom terena-šljake, čime se stvara snažniji utisak pokreta i dešavanja. Suprotno dinamici, statičan deo murala čini Novakova figura, koja zauzima značajan prostor na muralu, stvarajući ravnotežu u pogledu kompozicije. Svi oslikani elementi su pažljivo birani i uklopljeni tako da vode oko posmatrača preko celog murala. U tom smislu, prvim pogledom na mural prvo se uočava dominantan lik Novaka Đokovića na levoj strani, pogled je dalje vođen formom zastave i kosinom terena ka desnoj strani murala i figure tenisera u pokretu, a zatim se pogled „penje“ do medalje. Prikaz Novaka Đokovića nije jedina ideja ovog umetničkog dela. Poruka je daleko snažnija, izlazi iz okvira očekivanog”, naveo je jedan od autora, Milan Kardaš.

U čast otkrivanja murala upriličena je i kotlićijada, prva posle deset godina. Na Kotlićijadi se takmičilo 20 ekipa iz Divoša, Vizića, Sremske Mitrovice, Ljube, Laćarka i Erdevika.

Prvo mesto je osvojila domaća ekipa iz Divoša.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here