Naslovna Kultura Otvorena izložba slika mr Dragana Martinovića o velikom ratu

Otvorena izložba slika mr Dragana Martinovića o velikom ratu

PODELI

Izložba mr Dragana Martinovića akademskog slikara otvorena je u Galeriji “Lazar Vozarević” na Vidovdan, a tema je stogodišnjica Velikog rata.

Otvaranje nove izložbe mr Dragana Martinovića u Sremskoj Mitrovici privuklo je velik broj posetilaca, stručnjka i goste iz drugih krajeva. Došli su da vide, kako je rečeno na izložbi zadivljujući opus od 150 slika, ovog graditelja estetike, sanjalačke duše, a nesporno i sasvim sigurno snažne ličnosti.

Foto: Sirmiuminfo

Izložba prikazuje rat u pet ciklusa: Mali zadušnici, Čuvari ognjišta, Oči nade, Ostajte ovde i Sveto pismo, a svi oni zajedno poručuju Vostani Serbie, pemu koja je pečat srpskog bića.

Slika za slikom, ponos i bes, tuga, ushićenje i vraćanje ličnom zavetu, u slavu predaka, na dar nekim novim, boljim Srbima koji će slaviti 200 godina herojstva čiji DNK u sebi nose. Čija prosuta krv je nastavila da živi, rađa se, bori i prkosi zlu koje nas neprekidno nadleće. Koji su ostali ovde, pa šta god bilo. Posvećenički što se pate na tom preskupom parčetu rodne grude, krvavom zbog slobode, slavskog kolača, ćirilice, ognjišta, kolevke, grobova i rasutih kostiju kojih nećemo da se odreknemo. Koji, ma kako pritisnuti poštujemo kosovski zavet cara Lazara do dana današnjeg i za vjek i vjekov, ističe autor o motivima za stvaranje.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here