Naslovna Srem Ruma Otvorena škola roditeljstva u Rumi

Otvorena škola roditeljstva u Rumi

PODELI

U Domu zdravlja “Ruma” danas je otvorena Rosa škola roditeljstva u kojoj će budući roditelji dobijati stručne savete i podršku tokom trudnoće i prvih godina odrastanja deteta. Tim škole činiće pedijatar, ginekolog, stomatolog i patronažne sestre, koji prolaze akreditovanu obuku Gradskog zavoda za javno zdravlje, koja je u skladu sa poslednjim profesionalnim standardima u ovoj oblasti.

Rosa voda je u saradnji sa Ministarstvom zdravlja Republike Srbije pokrenula dugoročan program za podršku uspostavljanju i razvoju škola roditeljstva u zdravstvenim ustanovama u kojima ovakav vid podrške ne postoji. U protekle dve godine otvoreno je 10 škola roditeljstva, a preko 3.000 roditelja i njihovih beba dobilo je neprocenjivu podršku.
Ove godine, Rosa voda otvara 10 škola roditeljstva, a pored Rume, podršku će budući roditelji dobiti u Dimitrovgradu, Bečeju, Nišu, Boljevcu, Bosilegradu, Opovu, Vršcu, Užicu i Koceljevi.

“Ponosni smo što ćemo otvaranjem ukupno 20 škola roditeljstva sistemski osnažiti postojeću, mrežu škola i omogućiti ključnu podršku za roditelje preko 5.000 beba na godišnjem nivou širom Srbije. Zajedno sa Rosa vodom smo stvorili platformu koja pruža sigurnost u periodu proširenja porodice, što je preduslov za zdravstveno odrastanje i vaspitanje dece”, izjavila je Vesna Knjeginjić, pomoćnica ministra zdravlja, Sektor za javno zdravlje i programsku zdravstvenu zaštitu, koja je danas u Rumi, zajedno sa dr Jelenom Stojanac Mračević, direktorkom Doma zdravlja “Ruma”, svečano otvorila Rosinu školu roditeljstva u Rumi.

Direktorica rumskog Doma zdravlja Jelena Stojanac Mračević smatra da će Škola roditeljstva unaprediti patronažnu službu ove ustanove.

“Otvaranje škole roditeljstva je veliki podsticaj i podrška budućim roditeljima. Naš tim je sa zadovoljstvom prihvatio inicijativu Rosa škole roditeljstva i želela bih u ime svih zaposlenih u Domu zdravlja “Ruma”, trudnica, budućih roditelja i u svoje lično ime da se zahvalim Ministarstvu zdravlja i Rosa vodi što je prepoznala značaj brige o bebama i porodici”, kazala je Jelena Stojanac Mračević i dodala da se godišnje u rumskoj opštini rodi 450 beba, a da trenutno imamo 280 trudnica.

Predsednik SO Ruma Stevan Kovačević čestitao je kompaniji Rosa voda što je kao društveno odgovorna kompanija dala doprinos oživljavanju nove strategije Vlade u oblasti demografske i populacione politike.

“Opština Ruma je jasno prepoznala svoju ulogu u tom poslu, izdvajamo novčana sredstva za finansiranje četvrtog pokušaja vantelesne oplodnje, podigli smo i starosnu granicu kada su u pitanju žene koje imaju pravo da učestvuju u finansiranju tog programa. Iz budžeta finansiramo i roditeljski dodatak za prvo dete i naknadu nezaposlenim porodiljama, a početkom ove godine smo započeli veoma ambiciozan program kojim smo omogućili svoj deci u rumskoj opštini besplatan boravak u vrtiću. To je deo finansijske podrške koju pružamo deci i roditeljima, ali je svakako značajno da gradimo kapacitete za pružanje svake druge pomoći”, naglasio je Kovačević.

Rosa škole roditeljstva se nalaze u kompletno renoviranim i opremljenim prostorijama u domovima zdravlja, istakla je Nada Filipović, predstavnica Rosa vode. Ona je napomenula da će kroz predavanja, vežbe i radionice budući roditelji imati priliku da dobiju kredibilne i stručne savete o toku i fazama trudnoće, značaju dojenja, pravilnoj ishrani trudnica i beba, porođaju i nezi bebe, ali i da dobiju odgovore na sva pitanja i nedoumice.

“Verujemo da će škole širom Srbije u narednim godinama biti oslonac brojnim porodicama, dok će Rosa voda u saradnji sa Ministarstvom zdravlja nastaviti svoju misiju kroz nove inicijative”, kazala je Nada Filipović

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here