Kuhinja je mesto gde domaćice provode dosta vremena, te je neophodno da je održavamo čistom. Međutim, tokom pripreme hrane prljavština i bakterije se skupljaju i šire.
Studija koju je sproveo lanac prodavnica kuhinjskih posuđa „Oliver’s Kitchen“ pokazala je zabrinjavajuće rezultate o higijeni ovog prostora u domu, odnosno o najprljavijim kuhinjskim uređajima.
Autori istraživanja otkrili su da mnoge kuhinjske aparate ljudi ne čiste, a najprljavija među njima je mikrotalasna. Naime, rezultati su pokazali da je osam od deset ljudi nije očistilo ni jednom.
Na drugom mestu po prljavštini je rerna koju retko čisti čak 69 posto ljudi. Treće neslavno mesto zauzimaju kuhinjske krpe koje bi po rečima stručnjaka trebalo menjati svakih nekoliko dana. Međutim, 62 posto ispitanika se ne slaže s tom teorijom, ističući kako ih retko kada operu.
Foto:istock
Takođe, 48 posto ljudi kaže da ne čisti frižider jer nema potrebe, iako se njemu čuva hrana.
Jedan rezultat posebno je iznenadio autore istraživanja – čak 21 posto ljudi ne pere ruke pre pripreme jela.