Naslovna Srbija Ova mesta obavezno morate da posetite dok ste u Beogradu

Ova mesta obavezno morate da posetite dok ste u Beogradu

PODELI

Poseta glavnom gradu Srbije može nam se činiti kao nedovoljno egzotičan izbor kada biramo svoju vikend destinaciju, posebno uzevši u obzir da ljudi iz unutrašnjosti često Beograd povezuju sa gužvama u saobraćaju i dugim redovima pri obavljanju birokratskih procedura.

Hram Svetog Save i Narodna biblioteka

Jedno pored drugog, hram i biblioteka najbolje reprezentuju fuziju stilova prisutnih u arhitekturi ovog metropolitskog grada. Hram Svetog Save koji se gradi već godinama predstavlja jedno od najvelelepnijih religijskih zdanja u zemlji. Sa druge strane, Narodna biblioteka, locirana odmah pored samog Hrama, nadomak zelenila Karađorđevog parka, predstavlja interesantan spoj moderne socrealističke arhitekture i najsavremenije tehnologije i uređenja prostora u svojoj unutrašnjosti. Vođen primerima iz Budimpešte i regiona, Beograd je krenuo u renoviranje i restauraciju socmodernističkih javnih građevina, tako da one predstavljaju svojevrsni turistički eksponat. Biblioteka pored jedne od najvećih kolekcija knjiga sadrži i prostrane čitaonice sa prelepim ogromnim drvenim stolicama i stolovima.

Ukoliko i vi mislite ovako, niste dovoljno istražili sve čari prestonice. Kako bismo vam dokazali da Beograd ima da ponudi i mnogo zanimljivih destinacija za nezaboravan vikend, predstavljamo vam mesta koja obavezno morate posetiti. Hram Svetog Save i Narodna biblioteka.

Botanička bašta Jevremovac

Botanička bašta je prava oaza u sred užurbanog grada. More zelenila ali i živopisnih boja i mirisa ovog prelepo osmišljenog prostora probudiće vaša čula i opustiti vas. Pritom, ukoliko ste ljubitelji edukativnog elementa putovanja, u ovom spomeniku prirode imaćete prilike da se susretnete sa ogromnim brojem rethih biljnih vrsta. Osim toga, Jevremovac je i kulturno istorijski spomenik, a njegovo osnivanje povezuje se sa velikanima poput Josifa Pančića. Pored impozantne staklene bašte, Botanička bašta raspolaže i sa herbarijumom i impresivnom bibliotekom.

Boemska četvrt

Beograd je poznat kao stecište dobrog provoda. Kada su u pitanju kafane gde se ispija dobra kapljica i raznovrsni restorani Beograd je grad kome nema premca. Najpopularniji kraj prestonice za upoznavanje sa kafanskom, ali i kulinarskom scenom grada nesumnjivo je Skadarlija. Ulicu popločanu starom turskom kaldrmom okružuju zvuci tamburaša i mirisi odličnih restorana, nekih starih preko 150 godina, poput restorana Tri šešira. Kako biste zagarantovali dobar provod, najbolje je da unapred odaberete gde želite da uživate u gastronomskim čarolijama, i rezervišete sto unapred.

Gardoš kula i Zemunski kej

Šetnja uz reku, pogotovo u prolećnim i letnjim danima, miris kokica, ukus sladoleda i graja dece – ima li boljeg načina da se mislima vratite u detinjstvo. I sve to – toliko blizu samom gradskom jezgru. Dužom šetnjom ovim kejom odvojenim od saobraćajne buke i uz šumove reke uživaćete u prelepoj arhitekturi Zemuna i velelepnoj Gardoš kuli. Građena mešavinom stilova sa dominacijom romantizma od strane Ugara, ova kula predstavlja svojevrsan vidikovac na Zemun i reku.

Avala

Kada pomislimo na prestonicu retko nam pada na pamet da ona ima da ponudi mnogo i kada je u pitanju šetnja po prirodi. Pored velikog broja gradskih parkova, pejzažne karakteristike i blizina Avale čine Beograd jednim od najraznovrsnijih gradova za turiste. Do Avale možete doći i gradskim prevozom, pa se pustiti u avanturu veranja po planini. Obavezne dve tačke prilikom posete ovoj planini su Avalski toranj i spomenik Ivana Meštrovića Neznanom Junaku. Istorijska zanimljivost je da su za potrebe građenja ovog spomenika razrušeni ostaci srednjovekovnog grada Žrnova, a ovaj spomenik podignut je neznanim junacima iz Prvog svetskog rata. Avalski toranj je televizijski toranj, razrušen tokom bombardovanja 1999. godine i naknadno obnovljen. Liftom se možete popeti na vrh tornja i uživati u vidiku koji se sa njega baca. Bilo da ste ljubitelji mirnih šetnji u prirodi ili pored reke, istorije i arhitekture, ili dobrog provoda i sedenja u restoranima i kafićima, Beograd je grad u kome vam ne može biti dosadno i grad kome ćete se, ukoliko mu dozvolite da vas osvoji svojim čarima, uvek vraćati.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here