Naslovna Dogadjaj Ove četiri devojke povezuje ljubav prema nauci i njima je potreba podrška...

Ove četiri devojke povezuje ljubav prema nauci i njima je potreba podrška da RAŠIRE SVOJA KRILA

Foto: blic

Isidoru Tasić, studentkinju Medicinskog fakulteta u Nišu, Emiliju Jovanović, studentkinju Biološkog fakulteta u Beogradu, Saru Milošević, učenicu Gimnazije u Inđiji i Jelenu Zdravković, učenicu ETŠ “Mija Stanimirović” u Nišu povezuje jedna stvar, a to je ljubav prema nauci.

Ove mlade i talentovane devojke, govornice su na ovogodišnjem šestom Forumu mladih naučnika, koji se održava 5. marta 2020. godine u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu.

Isidora Tasić završila je Gimnaziju “Bora Stanković” u Nišu, kao vukovac i osvajač je druge nagrade na državnom takmičenju iz biologije. Trenutno je student medicine sa prosekom 10,00. Bila je stipendista Univerziteta “Jejl”, a godinu dana srednje škole provela je u školi “Sveti Andrej” u SAD-u.

Emilija Jovanović je završila osnovnu školu “20. oktobar” i Zemunsku Gimnaziju, kao Vukovac i učenik generacije.

Kao učenica Zemunske Gimnazije takmičila se na takmičenjima iz srpskog jezika, biologije, fizike, besedništva…

Njeni prvi naučni radovi, koji su bili vezani za fiziku, osvojili su pohvale na državnim i međunarodnim naučnim konferencijama i smotrama. Kao član regionalnog centra za talente “Beograd 2”, a uz podršku Instituta Vinča, predstavljala je Srbiju na međunarodnoj konferenciji mladih naučnika u Štutgartu. Početkom godine učestvovala je i u Zimskoj školi na Akademskom Univerzitetu u Sankt Peterburgu.

Zajedno sa Isidorom i Emilijom, u okviru prvog panela na Forumu mladih naučnika govoriće i Sara Milošević. Sara je rođena 2. maja 2001. godine u Beogradu. Učenica je Gimnazije u Inđiji.

Dobitnik je Svetosavske povelje, Vukove diplome i titule učenika generacije u svojoj osnovnoj školi. Bila je učesnik “Vinčinih naučionica” u više navrata.

Do sada je napisala četiri istraživačka rada, a trenutno radi na petom. Sa svojim trećim radom pod nazivom “Modifikacija barijum titananta dopiranog lantanom i potencijalna primena” osvaja prvo mesto na Državnoj smotri istraživačkih radova iz oblasti fizike, kao i srebrnu medalju na Međunarodnoj konferenciji mladih naučnika. Planira da upiše Medicinski fakultet u Beogradu.

Jedna od najmlađih učesnica na ovogodišnjem Forumu je Jelena Zdravković, učenica četvrte godine ETŠ “Mija Stanimirović” u Nišu. Bila je deo tima koji je predstavljao Srbiju na Iinternacionalnoj olimpijadi iz robotike. Dobitnica je brojnih nagrada na različitim takmičenjima, uglavnom onim iz programiranja i elektrotehnike.

Kako sami organizatori kažu, ove četiri mlade heroine, predstaviće svoja dostignuća javnosti, ali će i ukazati na probleme sa kojima se devojke u nauci susreću. Podsetimo, organizacija “Nađi Raula” iz Niša uz podršku Ambasade Australije u Beogradu organizuje tradicionalni “Forum mladih naučnika”.

Forum se održava u četvrtak, 5. marta 2020. godine u Svečanoj Sali Univerziteta u Nišu. Među govornicima na ovogodišnjem forumu očekuju se mladi talenti, budući naučnici, ali i predstavnici Ambasade Australije koji će u okviru studije slučaja, predstaviti obrazovanje Australije. Ideja o organizaciji Foruma mladih naučnika, potekla je od Jovana Milića, tada učenika Mašinsko tehničke škole “15.maj”.

Učesnici ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika, diskutovaće na temu: “Devojke u nauci” – ima li predrasuda i koliko je teško biti najbolja u nauci. Slogan ovogodišnjeg Foruma mladih naučnika je “Ne rugaj se talentima”, organizatori žele da apeluju na mlade, ali i one malo starije da se ne rugaju talentima, već da ih podrže, da im daju mogućnost da rašire svoja krila i zaplove u “igru” koja se zove život.

Podsetimo, tradicija ovog Foruma je da svake godine određena država predstavlja svoj obrazovni sistem. Ove godine je to Australija, čiji je obrazovni sistem izuzetno dobro razvijen, a i dosta dece iz Srbije studira na tamošnjim Univerzitetima.

U sklopu foruma biće predstavljen i film “Prijateljstvo dva naroda. Prijateljstvo koje traje”. U ovom filmu biće predstavljena istorija diplomatskih odnosa između Srbije i Australije.

Posebno će biti prikazani svi oni projekti, koji su urađeni zajedničkim snagama dva naroda.

Forum otvara nastup Vojnog orkestra i dečijeg hora “Čarolija”. Ulaz na forum je slobodan uz prijavu na sajtu organizacije (find raoul).

IZVORblic
Prethodna vestMačvanska Mitrovica dobija pijacu
Sledeća vestNajgrublje i najluđe fotke iz Inđije: Pavkov je na razvlačenje dresa odgovorio španskom kragnom!

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here