Naslovna Srem Pećinci Ove godine dva arheološka kampa u Kupinovu

Ove godine dva arheološka kampa u Kupinovu

PODELI
Foto: Opština Pećinci

KUPINOVO – Ovog vikenda je završen 9. Međunarodni volonterski arheološki kamp „Kupinik“ u Kupinovu, a dolaskom nove grupe volontera počinje deseti arheološki kamp, koji će takođe biti međunarodni.

Prvi arheološki kamp je u Kupinovu održan 2013. godine, a drugi 2015. godine. Na prva dva kampa volonteri su radili u dvorištu Etno kuće Putnik, a od 2016. rade na srednjovekovnoj tvrđavi Kupinik i u okolini tvrđave.

Do prošle godine su svi poslovi bili vezani za uklanjanje invazivnog ratinja koje razara i destabilizuje zidine, a od prošle godine, kada su počela sistematska arheološka istraživanja tvrđave, koja u saradnji sa Opštinom Pećinci sprovodi Narodni muzej Srbije, volonteri pomažu u radovima na istraživanju.

I ove godine organizator kampova je Udruženje „Zeleni pogled“ iz Kupinova, u saradnji sa Mladim istraživačima Srbije, a kampove finansiraju Ministarstvo omladine i sporta i pećinačka lokalna samouprava. Logističku podršku u organizaciji kampova pruža Turistička organizacija opštine Pećinci u čijim prostorijama volonteri borave.

Po rečima predsednika Zelenog pogleda Perice Odobašića, na devetom kampu učestvuje osam volontera, od kojih šest iz Srbije i po jedan iz Turske i Danske.

„U radu desetog arheološkog kampa učestvovaće desetak volontera, od koji četvoro iz inostranstva – iz Turske, Francuske i Meksika. Volonteri i ove godine pomažu u istraživanju, ali rade i na detaljnom čišćenju dela bedema od rastinja, koje je takođe priprema za dalja istraživanja. U svakom slučaju, volonteri su deo ekipe koja vrši istraživanje Kupinika i angažovani su na poslovima koji nisu uže stručni, ali su od značajne pomoći“ – kaže Odobašić i dodaje da je volonterski kamp i svojevrsna promocija kulturnog i istorijskog bogatstva našeg kraja.

Kamp lider 9. Međunarodnog volonterskog arheološkog kampa je Ana Radovanović, studentkinja elektrotehnike iz Beograda, koja je prvi put u Kupinovu i prvi put učestvuje u radu arheološkog kampa.

„Ovo što radimo je zanimljivo i dosta smo naučili, i od studenata arheologije i od starijih, iskusnijih arheologa. Pomažemo koliko možemo, družimo se i lepo se provodimo. Svakoga dana naučimo ponešto novo o istoriji tvrđave i ovog kraja. Sve u svemu – pozitivno iskustvo“ – rekla je Ana.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here