Naslovna Magazin Ovih 11 stvari NIKADA ne bi trebalo da BACATE u svoju WC...

Ovih 11 stvari NIKADA ne bi trebalo da BACATE u svoju WC šolju!

Foto:istock

Iako se možda čini logičnim da se u WC šolju baca samo toaletni papir, mnogi će pustiti vodu i nakon što ubace mnoge druge stvari. Stručnjaci su upozorili šta ipak treba izbegavati.

1. Maramice i papirnati kuhinjski ubrusi

Iako naizgled deluju kao toaletni papir, ove proizvode ne bi trebalo bacati u WC šolju. Maramice i kuhinjski papirnati ubrusi izrađeni su tvrđeg papira nego toaletni papir i teže se razgrađuju i tope u vodi. Ako ih često bacate u šolju mogli biste da se suočite sa začepljenim cevima i drugim problemima.

2. Pesak za mačke

Iako na nekim pakovanjima peska za mačke stoji kako je reč o proizvodu koji se može baciti u šolju, ne slušajte ih. Mačji pesak može da bude vrlo štetan za vaš WC jer se ne rastvara u vodi i ostaje u cevima.

Onde će se nagomilavati i na kraju stvoriti začepljenje. Dodatno, mačji pesak stvara probleme i u kanalizacijskom sistemu, pa radije izmet svojih ljubimaca bacite u kesu za smeće.

3. Tamponi

Iako se za neke žene bacanje tampona i higijenskih uložaka u šolju čini kao praktično rešenje, stručnjaci upozoravaju da takvi proizvodi mogu da zapuše cevi. A definitivno ne želite da pozovete hitnu službu koja će ukloniti začepljenje i na svetlo dana izvući korišćeni tampon ili uložak kao uzrok zapušenja.

4. Pelene

Takođe, neki novopečeni roditelji će možda pomisliti da je praktično bebine prljave pelene jednostavno baciti u šolju i povući vodu za njima, ali greše.

Upravo je to razlog čestih vodoinstalaterskih intervencija jer uzrokuju zapušenja koja zahtevaju profesionalni pristup. Stoga je jednostavnije baciti ih u smeće.

5. Upotrebljeni kondomi

Lubrikanti i plastificirani materijali štetni su za odvode i ako se nagomilaju mogu da stvore ozbiljno zapušenje. Stoga upotrebljene kondome nikad ne treba bacati u WC šolju, nego u kantu za smeće.

6. Pamučni proizvodi

Možda se čini jednostavnim vatu, blazinice, štapiće za uši i druge pamučne materijale jednostavno baciti u šolju nakon što ste ih iskoristili, ali razmislite ponovo! Ti se materijali ne rastvaraju u vodi nego se pretvaraju u veliku kuglu koja će na kraju zapuštiti odvode.

7. Plastika

Flasteri, razna pakovanja ni slomljene dečje igračke od plastike nisu stvari za kojima možete da povučete vodu. Plastika se ne otapa i može da stvori ozbiljne troškove ako morate da uklonite začepljenje cevi.

8. Konac za zube

Ako ste među onima koji redovno zube čiste koncem, imajte na umu da ga nakon korištenja treba baciti u kantu za smeće, a nikako u toalet. Tanki plastični materijal se neće otopiti u vodi, ali može da se zapetlja oko drugih većih naslaga onoga što bacate u šolju i napravi veliko začepljenje.

9. Hrana

Mnogi misle da je u redu ostatke hrane jednostavno baciti u šolju i povući vodu, ali to nije tačno. Koliko god hrana delovala mekano, može da se nagomila, a u kombinaciji s masnoćama stvori i velika začepljenja cevi. Bacite je u smeće ili u kompost.

10. Žvake

Kako se rešiti žvakaće gume? Bacite je u smeće, ali je nikako ne bacajte u toalet. Ni ona se neće otopiti u vodi nego će u kombinaciji sa drugim što završi u šolji stvoriti začepljenje i lepljive cevi. A za takvo odčepljenje trebaće vam skupa profesionalna pomoć.

11. Kosa

Kosu i dlake koje skupite nakon tuširanja treba baciti u kantu za smeće, a nikako u WC šolju. Naime, problem koji ste uklonili iz kade na taj ste način samo premestili u toalet i začepljenje je neminovno.

IZVORinformer.rs
Prethodna vestIsključenje STRUJE: SREDA Sremska Mitrovica i Bešenovo
Sledeća vestUčenici muzičke škole iz Sremske Mitrovice na 4. Omladinskom horskom festivalu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here