Naslovna Život Ovo su trenuci iz detinjstva koje će deca zauvek pamtiti, kažu stručnjaci

Ovo su trenuci iz detinjstva koje će deca zauvek pamtiti, kažu stručnjaci

Foto: pixabay.com/Pexels

Roditelji često brinu pružaju da li deci dovoljno ljubavi i pažnje. Međutim, psiholozi objašnjavaju kako su i one, naizgled najjednostavnije stvari koje roditelji rade sa svojom decom, upravo uspomene iz detinjstva kojih se najradije sjećaju.

Priče za laku noć

Istraživanja pokazuju da čitanje priče pre spavanja zbližava odnos između deteta i roditelja. To posebno, vreme na kraju dana pre nego što naš mališan utone u san, odličan je način zbližavanja, ali i nešto što dete najčešće pamti iz svoga djetinjstva.

Slušanje deteta

Iako često znamo reći detetu da trenutno nemamo vremena ili smo zauzeti određenim obavezama, ako svojoj deci posvetimo pažnju kada znamo da bi trebalo, psiholozi nas uveravaju da možemo biti sigurni da će jednog dana razmišljati o svome detinjstvu i setiti se kako su roditelji uvek bili uz njih. Isto tako, ponekad nas deca prekidaju jer žele da privuku našu pažnju, a ne zato što uvek nešto žele od nas ili nam imaju nešto posebno za da kažu.

Maženje

Ako se osvrnete na svoje djetinjstvo i pritom osetite ljubav i sreću, velike su šanse da je ono bilo ispunjeno ljubavlju vaših roditelja. Naime, maženje i zagrljaji nisu samo simbol ljubavi, već podrške i zaštite. Psiholozi savetuju kako bismo svoju decu trebalo da mazimo što je češće moguće jer će se ona tada osećati sigurno, voljeno i cenjeno, a takođe će jednog dana i sami postati roditelji puni ljubavi.

Porodične tradicije

Bilo da se radi o gledanju božićnih lampica u istoj ulici svake godine, izradi domaće pice za večeru, Uskrsu provedenom na kampovanju ili čestim izletima u prirodu, porodična tradicija omogući će detetu da se jednog dana seti svih lepih uspomena vezanih uz porodične trenutke.

Zajednički obroci

Dok vreme večere može da bude stresno kada su deca još mala i nemirna, s vremenom će ovi momneti postati nešto čega će se sećati u budućnosti. Naime, psiholozi objašnjavaju kako zajedničko sedenje za stolom deljenjem obroka, čak i ako se to događa samo vikendom, postaju neke od najdražih dečjih uspomena iz detinjstva. To je vreme koje mogu provesti sa svojim roditeljima, bez telefona, televizije i drugih distrakcija.

IZVORindex.hr
Prethodna vestAko imate ove aplikacije na svom telefonu, odmah ih obrišite
Sledeća vestPredstavnici opštine Šid u radnoj poseti Japanu

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here