Naslovna Svet Ozbiljno upozorenje Gutereša: Rat u Ukrajini preti da izazove globalnu krizu gladi!

Ozbiljno upozorenje Gutereša: Rat u Ukrajini preti da izazove globalnu krizu gladi!

PODELI
Foto: EPA-EFE/JUSTIN LANE

Rat u Ukrajini preti da izazove globalnu krizu gladi, upozorio je danas generalni sekretar Ujedinjenih Nacija Antonio Gutereš i ocenio da je vreme da se okonča taj “apsurdni rat”.

Dodao je da se konflikt brzo razvija i da nikuda ne ide, a da građani Ukrajine “žive u paklu”, prenosi Rojters.

Rekao je da je nastavak rata u Ukrajini “moralno neprihvatljiv, politički neodbranjiv i vojno besmislen”.

On smatra da se rat u Ukrajini ne može dobiti.

Gutereš tvrdi da, čak i ako Mariupolj padne, Ukrajina se ne može osvojiti po principu “grad po grad, ulica po ulica, kuća po kuća”,

Rusko bombardovanje pretvorilo je ukrajinsku luku Marijupolj u “pepeo mrtve zemlje”, saopštila je lokalna skupština ranije danas, dodajući da su dve velike bombe pale na grad koji je već nedeljama pod opsadom.

– Pre ili kasnije, moraće sa bojnog polja da se premesti za pregovarački sto. Vreme je da se okonča ovaj apsurdni rat, ukazao je on.

Generalni sekretar UN rekao je da je 10 miliona Ukrajinaca pobeglo iz svojih kuća i upozorio da se posledice rata osećaju globalno, “gde ogroman rast cena hrane, energenata i đubriva preti da izazove globalnu krizu gladi”.

– Dovoljno toga je na pregovaračkom stolu da bi se prestalo sa neprijateljstvima i ozbiljno pregovaralo, sada, odmah, apelovao je Gutereš.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here