Naslovna Deca Pametne bebe: Zagrljaj roditelja se razlikuje od zagrljaja nepoznatih od malih nogu

Pametne bebe: Zagrljaj roditelja se razlikuje od zagrljaja nepoznatih od malih nogu

PODELI

Istraživanje objavljeno prošlog meseca u časopisu iScience, proučavalo je reakcije pulsa dece mlađe od godinu dana tokom zagrljaja, prisnog zagrljaja i držanja.

Istraživači su posmatrali i šta se događa kada ženska osoba, koja nije roditelj, zagrli bebu. Otkrili su da su bebe stare četiri meseca imale sporiji puls kad su ih grlile nepoznate osobe, što ukazuje na to da su mogle da već tada razlikuju zagrljaj roditelja od zagrljaja nepoznatih ljudi.

“Kao i većina roditelja, volimo da grlimo svoju decu. Takođe znamo da deca vole da grle roditelje. Ali ono što nas je iznenadilo kao naučnike je koliko malo znamo o grljenju”, izjavio je prvi autor studije Sačin Jošida sa univerziteta Toho u Tokiju.

“Odojčad starija od četiri meseca pokazala su povećan broj intervala otkucaja srca tokom grljenja od strane roditelja nego tokom grljenja od strane nepoznatih žena”, rekao je Jošida. “Roditelji su takođe pokazali povećan broj intervala otkucaja srca grleći svoju decu. Otkrili smo da se i bebe i roditelji opuštaju grleći se.”

Ustanovljeno je da kod beba mlađih od četiri meseca nema razlike u otkucajima srca tokom zagrljaja i tokom držanja uz lagano pritiskanje leđa od strane roditelja. To ukazuje na činjenicu da bebe mlađe od četiri meseca možda još uvek ne mogu da razlikuju držanje od grljenja.

Otkriveno je i da su smirujući učinci zagrljaja vidljivi samo kod beba koje nisu plakale ili bile prethodno uznemirene. Iako je potrebno još istraživanja, naučnici veruju da bi nalazi ove studije mogli da pomognu roditeljima da bolje razumeju svoju decu pre nego što progovore.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here