Naslovna Posao Pandemija unela promene na tržištu rada

Pandemija unela promene na tržištu rada

PODELI

Prema podacima Nacionalne službe za zapošljavanje, u prvih šest meseci ove godine smanjena je tražnja za profilima u oblasti ugostiteljstva, turizma i saobraćaja, dok je povećana tražnja za medicinskim i socijalnim radnicima, kao i trgovcima. Pandemija virusa korona uticala je i na sezonske radnike svih uzrasta. O njihovim pravima i trenutnom stanju na tržištu rada govore Desanka Mihailović Kovač iz Nacionalne službe za zapošljavanje i Darko Marković iz Omladinske zadruge “Patrons 021”.

Prema evidenciji Nacionalne službe za zapošljavanje, 2020. godine najveće angažovanje na sezonskim poslovima zabeleženo je u oblasti poljoprivrede, posebno na teritoriji Sombora, Novog Sada, Sremske Mitrovice, Subotice i Vršca, kaže Desanka Mihailović Kovač.

“Najtraženiji sezonski poslovi iz oblasti poljoprivrede odnose se na poslove sadnje, setve, žetve, berbe, zaštite bilja, pripreme zemljišta, orezivanja i slično”, nabraja Mihailović Kovač i dodaje da lica svih starosnih doba prihvataju angažovanje na sezonskim poslovima.

Zbog zatvorenih granica i nemogućnosti rada u inostranstvu, iskusni radnici u agraru sada najviše rade na poljima u zemlji, a najčešći razlozi za angažovanje i u ozbiljnim godinama jesu male penzije. Osim poljoprivrede, u periodu od marta do oktobra stalna je potražnja za građevinskim radnicima, objašnjava Mihailović Kovač.

“U periodu od marta do oktobra zabeležena je potražnja za građevinskim radnicima: zidarima, tesarima, armiračima, građevinskim tehničarima i diplomiranim građevinskim inženjerima”, kaže Mihailović Kovač.

Mladi nezaposleni ljudi ove godine manje rade u polju, ali su im dostupni drugi privremeni poslovi. Prema rečima Darka Markovića iz omladinske zadruge “Patrons 021”, devojke se najčešće opredeljuju za rad u marketima, kafićima i na prodaji sladoleda, dok se momci više angažuju na lakšim i težim fizičkim poslovima, poput selidbi, košenja trave ili rada u polju. Međutim, epidemija je uticala kako na ponudu poslova, jer su firme smanjile obim rada, tako i na potražnju, pretežno među studentskom populacijom.

Epidemija je uticala na zapošljavanje zbog zbijenih ispitnih rokova, kao i zbog toga što su se srednjoškolci ranije raspustili, objašnjava Marković i dodaje da je to razlog što ima više srednjoškolaca koji traže posao, dok je studenata manje.

Zahvaljujući Zakonu o pojednostavljenom radnom angažovanju na sezonskim poslovima, koji se primenjuje od početka 2019. godine, radnicima se redovno uplaćuju doprinosi za obavezno socijalno i zdravstveno osiguranje u slučaju povrede na radu. Takođe, obavljanje sezonskih poslova, naglašava Desanka Mihailović Kovač, ne utiče na promenu statusa nezaposlenih, te oni imaju prava na korišćenje socijalne pomoći.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here