Naslovna Svet Papa Franja: Tražio sam da se sastanem s Putinom u Moskvi

Papa Franja: Tražio sam da se sastanem s Putinom u Moskvi

PODELI
Foto: Tanjug/AP Photo/ Gregorio Borgia

Poglavar Rimokatoličke crkve, papa Franja, potvrdio je da je tražio da se u Moskvi sastane sa predsednikom Ruske Federacije Vladimirom Putinom kako bi pokušao da zaustavi rat u Ukrajini, ali da odgovor zasad nije dobio.

U danas objavljenom intervjuu za ugledni italijanski dnevnik Korijera dela sera, papa je takođe rekao da poglavar Ruske pravoslavne crkve, patrijarh Kiril, koji je, kako navodi Rojters, dao punu podršku ratu u Ukrajini “ne može postati Putinov đakon”.

Papa, koji se na početku ruske vojne operacije u Ukrajini uputio u rusku ambasadu, u posetu bez presedana, potvrdio je u intervjuu za italijanski list da je tri nedelje od izbijanja sukoba zamolio jednog visokog diplomatu u Vatikanu da pošalje poruku Putinu da je on, kao poglavar Rimolatoličke crkve, “voljan da dođe u Moskvu”.

Svakako, bilo je neophodno da se sa tim predlogom saglasi ruski predsednik, ali još nismo dobili odgovor i još uvek insistiramo na mom putovanju u Moskvu, rekao je papa i dodao da se pribojava da Putin “ne može, niti želi u ovom trenutku da se ovaj sastanak održi”.

Pre ovog intervjua, papa Franja (85) nije javno i eksplicitno pominjao ni Rusiju, ni Putina, ali je u svojim obraćanjima govorio o “neopravdanoj agresiji”, “invaziji” i zverstvima nad civilnim stanovništvom.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here