Naslovna Zabava Par iz Hercegovine srušio rekorde: Venčali su se u subotu, razveli u...

Par iz Hercegovine srušio rekorde: Venčali su se u subotu, razveli u sredu

PODELI
Foto: telegraf

Najduži brak u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najstariji mladoženja imao je 90 godina. Najstarija mlada imala je četiri godine manje, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske

Iako sve veći broj brakova završava razvodom, par iz Trebinja srušio je sve rekorde.

Mladenci iz priče venčali su se u subotu, a zahtev za razvod braka podneli su već sledeće srede, odnosno nakon samo tri dana.

U Bijeljini su pak pre nekoliko godina mladenci pod istim krovom uspeli da izdrže tek 12 dana.

Najduži brak u Republici Srpskoj trajao je 70 godina, a najstariji mladoženja imao je 90 godina. Najstarija mlada imala je četiri godine manje, pokazuju podaci Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Od razvedenih brakova tokom 2018. godine tri najduža trajala su 50, 54 i 70 godina. Najkraći brak koji je završen u ovoj godini trajao je dva meseca.

– U 2018. godini u Federaciji BiH razvedeno je 109 brakova koji su trajali kraće od godinu dana. Najduži brak razveden u 2018. godini trajao je 62 godine – naveli su za Klix.ba poslednje obrađene podatke iz Federalnog zavoda za statistiku.

Na pitanje zašto neki brakovi traju kratko, a neki dugo, psiholog Anela Hasanagić kaže da odgovor treba tražiti u uključenim stranama, dakle supružnicima.

– Zrelost je spremnost pojedinca da se suočava s određenim životnim izazovom i neko je za brak zreo s 20 godina, a neko nije ni s 40, iako mi kulturološki imamo jasne dobne granice i odrednice kada je nešto vreme činiti, udavati se i ženiti se. Usled tih kulturoloških i društvenih pritisaka često mladi parovi ulaze u brak potpuno nespremni da se suočavaju sa svim onim što zajednički život donosi. On zahteva od svake strane kompromis, spremnost na razumevanje i jasno artikuliranje vlastitih potreba, opet vodeći računa i o potrebama drugih. Ovu veštinu stičemo kroz život, a naše osobine ličnosti, temperament i karakter određuju jedan specifični sklop svakog od nas te i način na koji plovimo kroz život i brak – rekla je.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here