Naslovna Srem Ruma Participativno budžetiranje – Pametne table za sve osnovne škole

Participativno budžetiranje – Pametne table za sve osnovne škole

PODELI

Zahvaljujući saradnji lokalne samouprave i građana naše opštine, kroz projekat “Participativno budžetiranje”, rumske osnovne škole dobile su najsavremenije interaktivne table za nastavu.

Upravo je opremanje osnovnih škola “pametnim tablama” bio predlog koji je dobio najviše glasova (1.231) i prvi je među pet projekata koji će se raditi u okviru participativnog budžetiranja u ovoj godini.

U OŠ “Zmaj Jova Jovanović” danas je stiglo svih 30 interaktivnih tabli sa projektorima, a dostavila ih je kompanija “Milenijum sistemi” koja je jedini proizvođač ovih tabli u jugoistočnoj Evropi.

“Ono što su građani želeli mi smo ispunili. Zahvaljujem firmi Milenijum sistemi na efikasnosti i dobroj realizaciji. Imali smo kratku prezentaciju kako to sve izgleda i funkcioniše. Ovo je mnogo savremenije od sunđera i krede, ovo je nešto što prati današnje vreme, nešto što je modernije i svakako će našoj deci u osnovnim školama mnogo značiti”, izjavio je predsednik Opštine Ruma Slađan Mančić, naglasivši da se Milenijum obavezao da će table isporučiti u svaku školu, instalirati, i izvršiti obuku za nastavni kadar.

“Vrednost ovih 30 tabli sa PDV-om je nešto ispod 3 miliona dinara, finansirano iz opštinskog budžeta. Od pet projekata koje smo uvrstili u realizaciju za 2021. godinu, ovo je prvi koji privodimo kraju. Dobio je najviše glasova, znači da su naši građani prepoznali da je ovo budućnost, da treba da ih imamo u našim školama, da je to nešto što prati vreme, nove IT tehnologije i drago mi je što smo projekat brzo realizovali”, ocenio je Mančić.

Vrlo brzo kreće i dopremanje tabli do svih osnovnih škola u našoj opštini, a one će biti ravnomerno raspoređene, uz prethodnu analizu broja učenika po školama, ujedno vodeći računa i o područnim odeljenjima, istakla je predsednica Aktiva direktora Žaklina Negovanović.

“Idemo u korak sa novim tehnologijama zahvaljujući lokalnoj samoupravi koja nas podržava. Ovog puta smo dobili pametne table, pre toga računare i prateću opremu, štampače, skenere i slično. Imamo veliku podršku Opštine Ruma i to nam olakšava rad. Što se tiče pametnih tabli one su raspoređene prema broju učenika. S obzirom na to da gradske škole imaju najveći broj učenika, one su dobile najveći broj tabli. Škole koje imaju područna odeljenja dobile po tablu za područno odeljenje i škole koje su u selima samostalne dobile su po jednu, odnosno dve table, takođe, u zavisnosti od broja učenika”, kazala je Žaklina Negovanović.

Direktor firme Milenijum sistema Željko Jovanović ističe da se korišćenjem interaktivnih tabli postiže znatno veća efikasnost u učenju.

“Deca fokusirana na ono što se radi, nemaju problema da li će nešto biti zapamćeno ili ne, kao što je bio problem sa starim tablama, jer kad nastavnik ispiše tablu, on mora da obriše da bi nastavio dalje. U ovom slučaju postoji neograničeni broj strana koje nastavnik može da ispiše i uvek može da se vrati na ono što je napisao ranije, dakle, veći je kvalitet nastave i učenja u bilo kom predmetu”, smatra Jovanović, dodajući da su u Rumu stigle najsavremenije table koje postoje u svetu.

“Trenutno ne samo kod nas, nego i u svetu, ne postoji nešto modernije. Postoje moderniji uređaji, ali oni nisu adekvatni za nastavu i mi ih mahom postavljamo u kancelarije. Table su nešto što će trajati dugo, takoreći, to je novi standard u obrazovanju”, zaključuo je Jovanović.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here