Naslovna Srem Ruma “Participativno budžetiranje” – Pet projektnih ideja sa najvećim brojem glasova ulazi u...

“Participativno budžetiranje” – Pet projektnih ideja sa najvećim brojem glasova ulazi u budžet za 2018. godinu

PODELI

Uz upućenu zahvalnost građanima Opštine Ruma koji su uzeli učešće u projektu “Participativno budžetiranje” i medijima koji su o ovom značajnom projektu Opštine Ruma izveštavali, Tim za Participativno budžetiranje je danas u Gradskoj kući obelodanio rezultate glasanja.

Koordinator Tima Dragan Kosanović smatra da je ovogodišnje uključivanje građana u kreiranje budžeta za 2018. godinu, kroz projekat “Participativno budžetiranje” nadmašilo prošlogodišnji projekat, što je dobro jer se projekat iz godine u godinu podiže na viši nivo.

Iako je ove godine rok za glasanje bio nešto kraći(od 20. do 30. septembra) u odnosu na prethodnu godinu kada je glasanje trajalo pune dve sedmice, glasalo je čak 3068 građana, što je za oko 500 više u odnosu na lane, naglasio je Kosanović.

Već tri godine zajedno sa građanima i medijima radimo na afirmaciji ovog projekta, čiji je glavni cilj uključivanje građana u kreiranje opštinskog budžeta i njihovo upoznavanje sa budžetskim procesom. Činjenica da je ove godine još veći broj građana uzeo učešće u predlaganju projektnih ideja, a kasnije i u samom glasanju za najbolje nas sve veoma raduje. Posebno nam je drago jer smo se na terenu uverili koliko su građani upoznati sa Participativnim budžetiranjem i da nesebično žele da daju svoj doprinos jednom dobrom projektu, ali i da ga unaprede savetima, koje ćemo mi kao Tim svakako primeniti u narednim godinama, istakao je Kosanović.

Od 3.068 građana koliko ih je glasalo u kutije je ubačeno 3.039 važećih glasačkih listića i 29 nevažećih listića. Na 3.039 važećih listića, prebrojano je 9.117 glasova(da bi listić bio važeći bilo je potrebno zaokružiti po tri predloga), a Opština Ruma će u budžet za narednu godinu uvrstiti pet sa najviše glasova.

Kuriozitet je da su svih pet pobedničkih projekata dobili pojedinačno preko 1.000 glasova.

Lista predloga i broj glasova:

1. Mobilijar za decu u Buđanovcima, Donjim Petrovcima, Klenku, Nikincima i Malim Radincima – 1641 glasova;

2. Izgradnja lifta za invalidna i druga bolesna lica u Domu zdravlja Ruma -1634 glasova;

3. Uređenje centra sela Platičevo – 1318 glasova;

4. Ormarići za đake u školama: “Ivo Lola Ribar”, “Dušan Jerković” i “Zmaj Jova Jovanović” – 1110 glasova;

5. Izgradnja parka u centru sela Voganj – 1002 glasova;

6. Adaptacija i sređivanje otvorenog sportskog terena kod Doma zdravlja (podloge na košarkaškom terenu) i dečijeg igrališta – 969 glasova;

7. Obnova dečijih igrališta u Lenjinovoj i Kosovskoj ulici u Rumi- 962 glasova;

8. Izgradnja eko-učionice u Poljoprivrednoj školi – 481 glasova.

Ruma.rs

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here