Naslovna Kultura Patkov vinograd iz Krčedina spaja ljubav prema vinu i knjževnosti

Patkov vinograd iz Krčedina spaja ljubav prema vinu i knjževnosti

PODELI
Foto: ekapija

Beograđanin Branko Mlađenović krstario je fruškogorskim selima kako bi, kako sam kaže, našao pravu parcelu za vinograd i ambijent u kojem bi mogao da provede ostatak života. Ispostavilo se da je to bio Krčedin, gde je osnovana vinarija Patkov vinograd.

– Prvo je kupljena parcela, podignut vinograd, a zatim i kuća koja se, evo, sedmu godinu polako adaptira. Jedan deo stare švapske kuće je pretvoren u vinariju a drugi je stambeni.

Patkov vinograd ime je dobio zbog vinograda, koji se nalazi u katastru sa nazivom Patka. Tako se zove i potok koji izvire u Čortanovacima, pa se kod Novih Banovaca uliva u Dunav. A odlučujuće je nazivu vinograda doprinelo to što je prilikom rigolovanja, masivan plug iz dubine zemljišta na površinu izbacio figuru Paje Patka koja se danas “šepuri” na počasnom mestu.

Dva hektara je u jednom danu, 17. aprila 2013. godine, podignuto sortama graševinom i rajnskim rizlingom. U godinama koje su došle, vina Branka Mlađenovića osvojila su publiku kvalitetom.

– Graševina (grašac, italijanski rizling) je tradicionalno zastupljena na ovom terenu, a i ja sam zaljubljen u vina od te sorte. Moja prijateljica i poslovni partner Mirjana Đurđević je profesor. Prvo naše nevino i prepošteno vino bilo je “Knez Miškin”, napravljeno sa puno ljubavi i želje. “Majstor i Margarita” je vino koje se ne razlikuje po svom sastavu i tehnologiji proizvodnje, ali je u pitanju druga godina, 2017. Ta godina je bila vinogradarski povoljnija i dobili smo potpuno drugačije vino – kaže Mlađenović.

Priznaje da u početku o ovom poslu nije mnogo znao, pa je potražio one koji su u tome dobri.

– Konsultovanje nauke i struke je neminovno. Od same sadnje. Uzgojni oblik, gustina sadnje i tako dalje. Posle toga slede ostale agrotehničke mere i mnogo, mnogo smo učili. Vinogradu je potreban sluga i mi mu služimo. Uspostavili smo saradnju sa enološkinjom Tanjom Đuričić koja potpisuje mnoga fruškogorska vina. Ispoštovala je naš zahtev da želimo da proizvodimo samo kvalitetna vina. Mi sa 10.000 buteljki koliko godišnje možemo da proizvedemo nemamo drugog puta do kvaliteta – tvrdi ovaj vinar.

Patkov vinograd je član Udruženja proizvođača grožđa i vina sa oznakom geografskog porekla SREM – FRUŠKA GORA.

Uskoro roman Bunker patka

Mirjana Đurđević je etablirani pisac. Ima iz sebe oko 15 romana. Njoj i Branku Mlađenoviću književnost je zajednička ljubav. Neposredno pred sadnju vinograda, 2013. godine završili su roman Bunker swing, koji je doživeo tri izdanja. Objavljivanje nastavaka romana se očekuje ovih dana pod nazivom Bunker patka.

POSTAVI ODGOVOR

Please enter your comment!
Please enter your name here